stop spalionici na rebru

Oštre poruke upućene Berošu: 'Kako se usuđuje ignorirati glas 12 tisuća ljudi protiv spalionice?'

Zagreb: Prosvjed Građanske inicijative - Stop spalionici na Rebru uz podršku Zelene akcije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
11.05.2023.
u 14:32

Iz inicijative su pozvali Beroša da stane na kraj ovom projektu, ali i svakom potencijalnom projektu spalionice u Hrvatskoj.

Oštra osuda i bijes prema odlukama Ministarstva zdravstva poruka je koju su glasno iznijeli prosvjednici iz Inicijative Stop spalionici na Rebru koji su se, uz suorganizaciju Zelene akcije, okupili na Ksaveru ispred zgrade spomenutog ministarstva. 

- Apeliramo na odgovornost Vilija Beroša zbog njegove uporne podrške izgradnje spalionice infektivnog medicinskog otpada na Rebru. To pokazuje njegovo nepoštovanje prema građanima ovoga grada, ali i građanima cijele Hrvatske. Smatramo da su ministar i premijer izigrali povjerenje koje im je ukazano - kazala je Maris Spero iz Inicijative. 

VIDEO: Prosvjed Građanske inicijative - Stop spalionici na Rebru uz podršku Zelene akcije

Dodala je i kako projekt spalionice predstavlja izravnu prijetnju zdravlju i sigurnosti grada, ali da to ministra Beroša ne zanima. Ne postoji tehnologija koja se dugoročno postala stabilnom i održivom, a pri KBC-u Zagreb ne postoji ni kapacitet za održavanje takve tehnologije, tvrdi ona. 

- Kako se usuđuju ignorirati glas 12 tisuća građana koji su se usprotivili svojim potpisom protiv spalionice? Kako može zanemariti činjenicu da će spalionica onečistiti  naš zrak? Kako može ugrožavati naše zdravlje i uništavati naš okoliš. Tvrdnja da je to jedini i najbolji način da se riječi problem infektivnog medicinskog otpada je potpuno neosnovana i izvan svake stvarnosti- ustvrdila je Spero.

Iz inicijative su pozvali Beroša da stane na kraj ovom projektu, ali i svakom potencijalnom projektu spalionice u Hrvatskoj.  

11.05.2023., Zagreb - Ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru odrzan je prosvjed Gradjanske inicijative - Stop spalionici na Rebru, uz podrsku Zelene akcije. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

- Zahtijevamo i htjeli bismo vidjeti i druge članove medicinske struke jer znamo da ih ima. Vidjeli smo na javnom izlaganju da u studiji utjecaja na okoliš nije sudjelovao niti jedna osoba iz polja medicine - poručili su iz inicijative. 

Zagrepčani, a prvenstveno stanovnici Maksimira od početka godine su na nogama i neprestano iskazuju svoje nezadovoljstvo time da bi se zdanje za zbrinjavanje otpada iz čak nekoliko zagrebačkih bolnica, trebalo graditi na pedesetak metara od prvih kuća. 

Komentara 5

TO
tolitol
15:53 11.05.2023.

Ovima očito nitko nije dojavio da usred Beča postoji spalionica otpada koja već pola stoljeća radi bez ikakvih problema.

JU
juma
00:01 12.05.2023.

Neznanje radja strah, a strah iracionalne reakcije. Austrija, Švicarska, Njemačka, Švedska i možemo tako nabrajati sve europske zemlje. Sve imaju spalionice, a zrak je tri puta čišći i zdraviji nego u Zagrebu ili Splitu. Kod nas smeće i otpad još uvijek odvoze na odlagališta koja onda zagadjuju zemlju, vodu i zrak još desetljećima, a brda otpada se zatrpavaju i opet navoze i samo rastu li rastu. Drugi slučaj su divlje deponije kakvih je prepuna okolica naših gradova ili rijeke i potoci, Zar mislite da bi smrad poput onoga na Jakuševcu i okolicu ili u Splitu mogao egzistirati u jednom Zürichu ili Münchenu?? Tu je zrak čišći nego na Sljemenu, a okoliš izgleda poput apoteke.

GO
goran2hr
16:10 11.05.2023.

Zagrebu treba spalionica smeća, jer to je najbolje rješenje. Ali ne na Rebru kraj bolnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije