od izlaska iz pritvora

Osvježava stara obećanja: Za ovo Bandić priznaje da su mu 'opsesije'

bandićevi projekti
Foto: Pixsell
1/6
05.06.2015.
u 11:30

Znakovito jest da si je gradonačelnik Zagreba za neke od ovih projekata zadao rok - da će biti gotovi do kraja ovoga njegovog mandata

Gradonačelnik Milan Bandić nakon izlaska iz pritvora 9. travnja i vraćanja punih gradonačelničkih ovlasti “osvježio” je najavu nekih svojih davno danih obećanja.

Za pet obećanih projekata kazao je da su mu – opsesija: žičara na Sljemenu, rotor Jadranska avenija – Avenija Dubrovnik, dovršetak Branimirove i Radničke ceste, uređenje Trga Franje Tuđmana i dovršetak projekta fontana na livadi u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Problem vlasništva

Žičara, koja je posljednji put prevezla putnike prije osam godina, trebala bi, najavio je Bandić, biti gotova do 2017. godine. Drugi dio žičare, koji bi povezivao Sljeme s bistranskom i stubičkom stranom, najavljen je do kraja 2019. godine. Iako je žičaru Bandić najavljivao uglavnom uoči svakih izbora, ovaj put nešto se i pokrenulo.

Vlada, u čijoj je nadležnosti uređenje Parka prirode Medvednica, donijela je urbanističke smjernice prema kojima Grad može krenuti u projekt. U gradskoj upravi računaju na sredstva EU, odnosno 80 posto njih od 45 milijuna eura.

Nekoliko stotina metara Branimirove ulice, od Zavrtnice do Heinzelove ulice, riješeno je prije dvije godine, no nedostaju dva prometna traka. Problem su neriješeni imovinskopravni odnosi i sudski procesi koji traju, a u ovogodišnjem proračunu nije predviđeno završavanje ceste. Radnička bi, kako je Bandić ranije najavljivao, trebala do kraja biti završena za ovog njegova mandata.

Postupak za pokretanje radova na rotoru već je pokrenut, no početak radova bit će odgođen za barem godinu dana jer je, podsjećamo, državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila gradsku odluku o dodjeli izrade glavnih i izvedbenih projekata zajednici ponuditelja koju čine Aking, Građevinski fakultet Zagreb i Sonus, što je sve vratilo na početak.

Bandić je Dan grada iskoristio i da podsjeti na još jedno svoje davno izrečeno obećanje – rekonstrukciju Trga Franje Tuđmana. No, sada je najavio spomenik prvom predsjedniku RH, za koji bi umjetnički natječaj trebao biti gotov za dvije godine. Opet – do kraja mandata.

Fontane na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog otpora javnosti i oporbe protiv gradnje otpočetka su nazvane “Bandićevim fontanama”. Projekt je na kraju Bandićeva prošlog mandata napola napravljen.

I crkva i park  

Za cjelovitost 23 godine starog projekta arhitektice Helene Paver Njirić nedostaju još tri fontane koje gradonačelnik želi završiti. Cijena – 19 milijuna kuna.

Bandić je nagovijestio i da će sa 140 milijuna kuna obnoviti krov sjeverne i zapadne tribine maksimirskog stadiona. Ta je investicija bitna za Zagreb jer je nagodinu domaćin Europskih sveučilišnih igara. Stanovnicima Kajzerice gradonačelnik je obećao središnji trg, park i crkvu na travnatoj površini uz Bencekovićevu ulicu, prihvativši inicijativu Udruge građana “Za Kaj za Kajzericu”.

Komentara 38

Avatar liquidsky
liquidsky
19:18 05.06.2015.

Prošlog ljeta Bandić je svečano izjavio kako će do studenog (prošle godine) na Trgu biti izrađena prva stanica metroa. Tome smo se svi grohotom smijali kao i svim njegovim lažima. Ali eto, prva stanica metroa je izgrađena. U nekom drugom gradu, u nekoj drugoj zemlji, nekom drugom trgu, tko zna gdje. Zaključujemo kako Bandić govori istinu. Imajmo razumijevanja za uznapredovali poremećaj (neću reći čega) i prihvatimo svijet kakvoga Bandić ima u svojoj glavi. Svima će nam biti lakše, posebice njemu.

JE
Jednakost
11:56 05.06.2015.

Ni jedan od tih projekata nije vazan.

LU
Lujo123
14:02 05.06.2015.

A najvažniji projekt kojega je najavljival na sva usta - Sjeverna tangenta je mi se vidi m rtav. Od svih ovih "projekata" taj bi bil najpotrebniji Zagrebu, ali Banditos je novce pročardal na tzv. "Pročistač. otpadnih voda" koji ne delala i još dugo nebu delal. Važno je da je Banditić poral pinku, a pročistač ko hebe!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije