Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki blagdan

Ovako su Turopoljci proslavili Jurjevo

Turopoljsko Jurjevo
Foto: Kronike VG
1/6
29.04.2014.
u 09:41

Djevojke i mladići na Jurjevo su odlazili od sela do sela, stizali do svake kuće i obitelj darivali s grančicama bukve ili vrbe...

Isprativši zimu i slaveći proljeće kao simbol novog života, Turopoljci su obilježili svoje Jurjevo. Svečano je bilo u Starom gradu Lukavcu.

Povijesna postrojba Hrvatske vojske, Turopoljski banderij, predstavila se u punoj spremi. Prije odredišta u Lukavcu, vojne postrojbe koračale su Velikom Goricom od Muzeja, preko Pučkog otvorenog učilišta, Hrašća, sve do župne crkve Svetog Jurja u Odri gdje su sudjelovali na svetoj misi, pišu Kronike Velike Gorice.

Foto: Kronike VG

Zapovjednik voda Turopoljskog banderija, Stjepan Vitez, izveo je koračnicu postrojbe.

- Kad su Turci negda išli, mi smo bili brana, Turopoljci plemeniti zvani su od bana. Moralo se dečke muštrat, cijeli božji dan, da bi znali ratovati, skrbe kapetan. Hrabri, fletni i okretni, jašili su konja, sablja u ruci, križ u srcu, to je banska vojna. Ostavili ženu, djecu, hižu i družinu, jer je dužnost sveta na vek, branit' Domovinu. Za grunt, ognjišće i za mirna leta, zna Sveti Juraj i Lucija Sveta. Za grunt, ognjišće i za sretna leta, zna Sveti Mihal i angelov četa – govorio je zapovjednik Stjepan Vitez.

Nakon postrojavanja vojske, pred kaštelom Lukavec zapaljen je jurjevski krijes.

Foto: Kronike VG

- Velika Gorica ima puno događaja i bogatstvo tradicije koju može ponuditi Hrvatskoj i Europi. Drago nam je da je Jurjevo već postiglo tu razinu i da je masovno i lijepo te da su zadovoljni svi koji su došli ovdje – rekao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Turopoljsko Jurjevo obilježili su i izviđači odreda „Tur“. Podigli su šatore, zapalili manji krijes i proslavili svog zaštitnika.

- Sveti Juraj je zaštitnik izviđača u svijetu pa tako i nas. Tom prigodom smo i mi zapalili jurjevski krijes ovdje na otoku u Lukavec gradu paralelno s velikim krijesom i mislim da je to uveličalo cijeli događaj – napomenuo je Alen Konjević.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>>Znanstvenici traže da UNESCO zaštiti i Turopoljsko Jurjevo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije