CENTRAL PARK ZAGREBA

Park Maksimir slavi 230. godišnjicu i vraća vožnju čamcima na jezeru

Zagreb: Gradonačelnik sa suradnicima obilježio 230. obljetnicu Parka Maksimir i 30 godina rada Javne ustanove
Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL
1/8
06.09.2024.
u 11:48

Vožnja će trajati oko pola sata, a cijena po čamcu je 8 eura.

Za vrijeme svečanog otvaranja 1843. godine građani su ga zvali Jurja ves. Park Maksimir tada je bio najveći i najljepši perivoj u jugoistočnoj Europi. Na popisu je svjetske baštine i zaštićeni je spomenik prirode i kulture, u njemu se 1. svibanj obilježava od 1890. godine, a danas park slavi svoj 230. rođendan.

Slavimo 230. rođendan Parka i 30. rođendan Javne ustanove za upravljanje prirodnim vrijednostima Grada Zagreba. Simbolično smo to htjeli obilježiti tako da otvaramo novu aktivnost u Parku, a to je veslanje čamcima na Prvom maksimirskom jezeru – rekla je ravnateljica Javne ustanove Nika Dolenc i dodala da je prije 132 godine, točno na današnji datum pušten mali parobrod na petrolejski pogon s nazivom 'Grad Zagreb', a danas se simbolično puštaju četiri čamca. Vožnja će trajati oko pola sata, a cijena po čamcu je 8 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Uz Prvo jezero su postavljene i tri kućice koje su vizualno i prostorno veće od nekadašnjih. Nose nazive po nekadašnjim objektima, a to su Mirna Koliba, Slavuj Gaj i Mali Glorijet. Unutra su smješteni manji ugostiteljski objekti, suvenirnica i slastičarnica, objasnila je Dolenc.

– Ovo je prvi, ne samo javni park u Zagrebu, već u ovom dijelu Europe. On je Central Park Zagreba. Budući da se tamo može veslati po jezeru, to će se sada moći i u Zagrebu. Vjeujem da će Maksimir sada građani Zagreba, ali i ostali posjetitelji još više koristiti – rekao je gradonačelnik Tomašević. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije