KOMPLEKS U DUBRAVI

'Pionirac' čeka obnovu: Iako više nema noćenja, u Grad mladih može se na izlete, svadbe i disco-rođendane

storyeditor/2024-09-18/PXL_210824_119333743.jpg
21.09.2024.
u 16:25

Kompleks u Dubravi ugostio je od 1951. više od milijun djece. Većinu od 34 paviljona zatvorio je potres, no nadaju se da će dogodine dovršiti dokumentaciju za rekonstrukciju

Grad mladih više ne živi u svojim najboljim danima, kad su ga posjećivala djeca iz cijele bivše Jugoslavije. Više od milijun njih ugostio je "Pionirac" u Dubravi od 1951. godine, kad je otvoren, ali je potres 2020. potpuno promijenio situaciju pa spavanja u hostelu, barem što se djece tiče, do daljnjeg nema. No zabave još ima pregršt, a kompleks nudi sadržaj za sve uzraste.

Prilagodili osobama s invaliditetom

Klinci ondje mogu slaviti rođendan, izležavati se na ležaljkama i praviti da su na plaži, a tu su i jednodnevni izleti za osnovnoškolce i vrtićance. Odrasli pak u restoranu Grada mladih mogu organizirati svadbe, krstitke i proslave krizme, bukiran je, kaže osoblje, svakog vikenda tijekom proljetnih mjeseci, a i u ostatku godine domaćin raznim događajima. Onima koji žele u "Pionircu" imati feštu nakon vjenčanja na raspolaganju je mjesta za oko 70 uzvanika, a u izboru su dva jelovnika, za 65 i 75 eura. U jeftiniji, primjerice, ulaze hladno predjelo i goveđa juha, mesna plata s prilogom, janjetina i odojak te vinski gulaš ili čobanac, piće je neograničeno, a uračunati su i šampanjac dobrodošlice te svečano dekoriranje.

– Nedavno smo prostor osposobili i za osobe s invaliditetom tako što smo, uz postojeći toalet, ugradili podiznu rampu. Usto brojne betonirane staze velikog šumskog parka omogućuju ugodan boravak osobama u invalidskim kolicima – kaže nam Irena Benko, voditeljica Holdingove podružnice "Vladimir Nazor", koja upravlja kompleksom.

VEZANI ČLANCI:

I za posebne prigode nude dva jelovnika, još nekoliko njih za bankete, a cjenovni je rang od 16 do 28 eura po osobi. Posebno su popularne tematske proslave dječjih rođendana, za koje treba izdvojiti 230 eura za grupu od 15 klinaca.

– Dvosatni program uključuje dva animatora, pozivnice, tortu, piće i grickalice, a roditelji mogu birati gusarsku temu s potragom za blagom, disco-rođendan, šumsku priču, male Baltazare ili igre bez granice – kaže I. Benko. Popularni su i obiteljski ručkovi vikendom jer predjelo i glavno jelo s prilogom i salatom stoje samo 15 eura. – Hit su i naše kremšnite koje bude nostalgiju jer se rade po starinskoj recepturi te su velike i izdašne. Ljudi često vole doći samo na kavu i kremšnitu – dodaje.

Terase restorana preko tjedna se pune i djecom koja dolaze u Školu u šumi, a uveli su i jednodnevne izlete za vrtićki uzrast te dva izvannastavna programa u prirodi. Klinci u Grad mladih dođu ujutro, dan provedu na radionicama i u igri, a oko 15 sati odu kući. Od početka godine "Pionirac" je tako posjetilo 4000 djece, a do kraja ih se očekuje još oko 3000. Ovoga je mjeseca na repertoaru bio i petodnevni Šoomski kamp za polaznike od sedam do 14 godina.

– Roditelj svakog jutra u pola osam ostavi dijete, a po njega dođe u 17 sati. Svaki dan je druga tema pa je jedan posvećen sportu, idući imaju plažu, treći rade pizzu uz pomoć naših kuhara i sl., uključeni su i doručak, ručak i užina, a najvrednije je to što djeca borave na svježem zraku u našoj park-šumi – govori šefica "Nazora".

Programi s noćenjem pak još čekaju cjelovitu obnovu "Pionirca", koja je bila u planu, no zaustavio ju je potres koji je i dokrajčio paviljone načete zubom vremena. – Kontinuirano se radi na pripremi projektne dokumentacije za obnovu, koja je, s obzirom na to da je Grad mladih 2005. proglašen kulturno-povijesnom cjelinom, iznimno zahtjevna, no očekujemo da će sljedeće godine biti sve kompletirano – ističe I. Benko. Planira se obnova sva 34 stambena paviljona, od kojih su većina dobila crvenu naljepnicu. U pet paviljona sa zelenom naljepnicom trenutačno žive raseljeni Ukrajinci, a u jedan je smješten mali muzej botanike. – Dokumentacija čiju je pripremu započeo bivši voditelj Grada mladih Miroslav Čulk djelomično se iskoristila, a nakon izdavanja lokacijske dozvole možemo ići u projektiranje i procjenu troška obnove – napominje.

U zdanju s 1800 kvadrata i kinodvorana

Što se tiče kratkoročnih ciljeva, dodaje I. Benko, ove su godine uredili veliko i malo dječje igralište te stolove za stolni tenis, a planiraju i boćalište, kao i golf-terene. Odobreno im je i dodatnih 150.000 eura za projektnu dokumentaciju za obnovu objekta od 1800 kvadrata koji ima i kinodvoranu, što bi omogućilo da se edukativni programi ne moraju odgađati zbog lošeg vremena, ali i organizaciju brojnih drugih događanja, a natječaj je jučer i raspisan.

A i Zagrepčani koji i dalje rado svraćaju u "Pionirac" jedva čekaju da se obnovi. – Šteta što više nema izleta s noćenjem, to je bio savršeno koncipiran program za djecu. Ali i dalje je lijepo – govore nam Maja Bator i Snježana Ivanov, koje su park posjetile s djecom. I sjajno je, napominje Maja Bota, što je Grad mladih oaza prirode nedaleko od naseljenog dijela metropole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije