PJENUŠCI ĆE SE MOĆI KUŠATI NA 3. BREGFESTU

Plešivička berba: Klimatske promjene ubrzale sazrijevanje, a kvaliteta grožđa je na vrhuncu

Foto: Ante Gudelj
1/10
26.08.2024.
u 14:00

Plešivički vinari posebno su sretni zbog činjenice da se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze. – Po svim parametrima nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija – kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe. Najveći broj vinogradara prvo bere grožđe namijenjeno proizvodnji pjenušaca.Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna.

– Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske promjene su ubrzale sazrijevanje grožđa. Zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca – kazao je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj. Plešivički vinari slažu se da im je ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.

– Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe, na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay  za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike –rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.

POVEZANI ČLANCI:

Plešivički vinari posebno su sretni zbog činjenice da se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze. – Po svim parametrima nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina – kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Vesele se poslu koji im nakon toga predstoji, onome u vinskim podrumima. Ne skrivaju uzbuđenje s kojim će pratiti kako se mošt pretvara u vino, te sve ostale korake koji prethode buteljiranju vina. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje. Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada. Plešivica je jedno od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a udruga Bregovita Hrvatska je regionalna organizacija vinara i vinogradara za tu vinsku regiju.

Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
09:38 27.08.2024.

U cijeloj ljudskoj povijesti su periodi toplog vremena bili periodi prosperiteta, dobrih žetvi, dobrih prinosa, ... Danas je to klimatska katastrofa! Pametnome dosta, a glup ionako neće shvatiti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije