Spašavanje na Savi

Plevnik: Potopili su mi brod! Specijalci: Spasili smo mu život

'20.09.2010.,Zagreb - Ivan Plevnik,graditelj savskih brodica i vlasnik potopljenog broda. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
20.09.2010.
u 19:40

Objavljujemo ekskluzivni video policijske akcije spašavanja. S druge strane, Plevnik poručuje: Izgubio sam i ovo malo povjerenja u državu. Na sudu ću tražiti odštetu!

– Neću ni pipnuti taj brod koji mi je nekada značio sve. Uništili su moju ljubav prema njemu, moje dječačke snove i imovinu, a sve to samo kako bi demonstrirali silu – očajan je Ivan Plevnik, koji se teška srca vratio na, kako kaže, mjesto zločina na Savu, gdje su specijalci ATJ-a Alfe potopili njegov brod "Sim pa tam".

Dramu koju je u nedjelju proživio dok ga je helikopter izvlačio iz broda pred očima brojnih građana koji su na trenutak zasigurno pomislili da gledaju dobar akcijski film nikada neće zaboraviti. Za nevolje i štetu koju mu je počinila policija, s netočnom pretpostavkom da je na brodu rupa, tužit će odgovorne.

Priveli me kao kriminalca

– Odveli su me kao nekog kriminalca. Priznajem da sam bio uznemiren i da sam vikao da ne trebam pomoć, ali samo zato što sam znao što će se dogoditi ako krenu helikopterom prema meni. Na brodu nije bilo nikakve rupe, što će se i pokazati kad se rijeka povuče i ako on još bude tu – dodao je nesretni kapetan potopljene brodice.

Policajci su ga priveli u 8. policijsku postaju Trnje, gdje je, kaže, nekoliko sati u mokroj odjeći čekao kćer da dođe po njega.

– Molio sam ih da me puste da se presvučem kada su me spustili iz zraka jer sam jako bolestan, no nisu me htjeli poslušati. U postaji su pozvali Hitnu pomoć koju sam morao dugo čekati, zbog čega sam promrznuo – ispričao je.

Na Savi je Plevnik bio još od subote kako bi sačuvao brod od nabujale rijeke, što čini posljednjih 30 godina, a Savskog Vuka, kako ga zovu prijatelji, nije bilo strah od vala koji je najavljivan za nedjeljno poslijepodne.

Molio ih da prestanu

– Baš su me sad našli spašavati. Rijeku poznajem kao svoj dom, ona je moje dvorište i tu sam odrastao. Molio sam ih da ne lete prema meni, a upozorili su ih i moji prijatelji, no oni nikoga nisu htjeli poslušati pa su svojom neprofesionalnošću prouzročili potapanje – bijesno je rekao Plevnik, razočaran u policijsku prisilu.

U samo nekoliko sekundi graditelju savskih brodica i kultnih noćnih klubova Brazila i Sidra te brodice NK Trnje nestalo je sve. Na dnu korita sada su njegovi obiteljski albumi i uspomene, a dugogodišnji trud koji je uložio u gradnju svoje ljepotice bio je uzaludan.

– To je bio moj labuđi pjev, a godinama sam ga pleo poput košarice kako bih tu hrpu željeza pretvorio u brod – žalosno je rekao Plevnik.

Po zanimanju graditelj instrumenata, novac zarađuje restauracijom orgulja i harmonika, a gotovo svu imovinu uložio je u brod.

Nevolja života, kako naziva nedjeljno poslijepodne kapetan kojega na brod podsjeća još samo lula koju je slučajno ostavio na obali, prije nego što je otišao do "Sim pa tam", zauvijek je obilježila njegov život.

– I ono malo povjerenja koje sam imao u državu sad je nestalo. Tražit ću da mi se nadoknadi sva šteta koja mi je nanesena, no dramu koju sam preživio zauvijek ću pamtiti – rekao je Plevnik.

Njegovi prijatelji, također vlasnici brodica koji na zagrebačkoj rijeci danima bdiju uz njih kako bi ih obranili od poplave, intervenciju policajaca nazivaju suludom.

– Ostali smo u čudu kada smo vidjeli što policajci čine. Toliko neprofesionalnosti nikada nismo vidjeli, a ova neorganizirana akcija zaslužuje poštenu kaznu – kazala je vlasnica broda Brazil.

Plevnika su posjetili i pripadnici Lučke kapetanije koji će provesti i istragu o nesretnom slučaju.

Specijalci pak imaju svoje viđenje priče:
>>Specijalci: Da je surađivao, spasili bismo i motore koje je htio izvući

Komentara 64

Avatar commentator
commentator
23:38 20.09.2010.

Vidim da se svjetina iživljava minusima, i to je upravo potvrda da ne razumijete ono što napisah u prvom komentu, ne razumijete rijeku, i zato imate \"rijeku,\" i zato imat ćete ono što sljedi. Sori svjetino.

DU
Deleted user
15:11 21.09.2010.

agramer1234 /* */ Što nisu rekli koji stučnjaci, možda vatrogasci koji su pomoć i pozvali, imaš u predhodnim postovima jedno sasvim stručno objašnjenje. A ti kao istinu citiraš novine (JL), strašno.

HO
hornet7
00:31 21.09.2010.

ne kontam ovaj clanak,,,helikopter mu potopio brod ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije