prenamjena prostora mjesnih odbora

Pobuna u Sesvetskoj Sopnici: 'Umjesto da uzimate stari montažni objekt, za vrtić izgradite novi'

Ispred mjesnog doma u  Sesvetskoj Sopnici održan mirni prosvjed stanovnika zbog najavljene prenamjene Mjesnog doma u vrtić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/19
25.01.2024.
u 07:00

Prosvjedom tražimo da se Grad konačno izjasni i upozna nas s detaljima prenamjene jer trenutačno ne znamo ni što će se točno raditi na objektu, ni što ćemo s postojećim korisnicima, koji nemaju alternativu, ali ni zašto se ne pristaje na naše zahtjeve, ističe Goran Horvat

Vrtić im je neophodan, no ne žele da im djeca borave u više od četiri desetljeća starom montažnom objektu, koji trenutačno služi za potrebe društvenog doma, već traže gradnju novoga u kojemu bi se u prizemlju igrali mališani, a na katu održavale kulturno-umjetničke te sportsko-rekreativne aktivnosti.

Poruka je to koju su jučerašnjim mirnim prosvjedom Gradskoj upravi odlučili poslati stanovnici Sesvetske Sopnice te članovi vijeća Mjesnog odbora koji su od Ureda za obnovu, gradnju, prostorno uređenje, komunalne poslove i promet, ističe njegov predsjednik Goran Horvat, prije nekoliko dana zaprimili priopćenje vezano za prenamjenu prostora MO-a u područni objekt Dječjeg vrtića "En ten tini".

Projekti su već odmakli

– O tome se počelo raspravljati prije dvije godine, kada je Gradska uprava predložila da prostori nekoliko mjesnih odbora s područja Sesveta idu u prenamjenu za potrebe vrtića. Održan je niz sastanaka na kojima smo raspravljali, među ostalim, kome je neophodan društveni dom te koji su objekti adekvatni za smještaj djece. Međutim, već gotovo dvije godine od njih ni traga ni glasa već su nam prije nekoliko dana najavili obilazak prostora s izvođačima radova, no nisu se pojavili – ističe Horvat.

Dodaje i kako bi prenamjenom društvenog doma, koji su tamošnji stanovnici izgradili vlastitim sredstvima, ostali i bez jedinoga dječjeg igrališta, smještenog u neposrednoj blizini, što je, napominje, također neprihvatljivo.

VEZANI ČLANCI: 

– Prosvjedom tražimo da se Grad konačno izjasni i upozna nas s detaljima prenamjene jer trenutačno ne znamo ni što će se točno raditi na objektu, ni što ćemo s postojećim korisnicima, koji nemaju alternativu, ali ni zašto se ne pristaje na naše zahtjeve. Predlagali smo lokacije za gradnju novog objekta, sve potkrijepili odgovarajućom dokumentacijom, ali ništa nismo postigli – ističe Horvat.

Osim u Sesvetskoj Sopnici, podsjetimo, Grad je planirao prenamijeniti društvene prostore u Novom Brestju, Cerju, Sesvetskim Selima i Selnici, Novom Retkovcu, Trnavi, Trnovčici, Dubcu, kao i MO-a Brune Bušića koji je u sastavu Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak. U međuvremenu se, govori Horvat, od nekih odustalo, no za ostale, kako je na ovotjednoj konferenciji za novinare istaknula dogradonačelnica Danijela Dolenec, nema spasa.

24.01.2024.., Zagreb - Ispred mjesnog doma u Sesvetskoj Sopnici odrzan mirni prosvjed stanovnika zbog najavljene prenamjene Mjesnog doma u vrtic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– S vijećnicima Gradske četvrti Sesvete imali smo zaista konstruktivan dijalog i bilo je nesporno da ondje trebaju veće vrtićke kapacitete. Tijekom ljeta 2022. razgovarali smo i s predstavnicima mjesnih odbora o lokacijama, na nekima smo odustali, pokazali smo fleksibilnost. To je proces koji teče godinu i pol, sada smo u radovima i nije vrijeme da se pregovara o tome da se projekti rade na drugi način – naglasila je.

Odahnuli su tako stanovnici Novog Brestja gdje se, kako ističe predsjednik MO-a Stjepan Slaviček, nakon duge borbe ipak odustalo od prenamjene.

– Bilo je jako napeto, no ipak su uvažili sve naše argumente. Prenamjenom bi nam najviše problema stvorio nepristupačan prilaz, o čemu smo se na kraju uspjeli složiti, a u neposrednoj je blizini i jedan ugostiteljski objekt koji pušta glazbu za koju smo smatrali da nije adekvatna da je slušaju naša djeca dok ulaze u vrtić ili iz njega izlaze – kaže Slaviček. 

VEZANI ČLANCI: 

Prosvjedovalo se, podsjetimo, i u Trnavi, gdje su radovi na prenamjeni trebali početi lanjskoga prosinca, no odgođeni su do daljnjega, odnosno dok se ne pronađu zamjenski prostori za "deložirane" korisnike.

– Situacija je od tada nepromijenjena. Ne raspravlja se više o tome, zamjenski objekt ne postoji i nezadovoljstvo sugrađana raste iz dana u dan. Nažalost, ni prosvjedom očito nismo uspjeli puno učiniti jer je krajem prošle godine Trnava ostala bez dječjeg igrališta za koje su se stanovnici borili. Maknuli su sprave i počistili ga – kaže Trpimir Majcan, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava.

U susjedstvu se složili

No nisu svi bili protiv prenamjene pa je tako nedavno počelo preuređenje prostora MO-a Sesvetska Selnica. U prizemlju relativno novog objekta na Domjanićevu trgu tako će se uskoro, u tri predškolske grupe, igrati mališani, a usto će na katu korisnici prostora društvenog doma neometano nastaviti sa svojim aktivnostima.

– Nadam se da ćemo stvoriti simbiozu mjesnog odbora i djece te da će to odlično funkcionirati. Odmah smo se složili s prenamjenom jer, za razliku od ostalih, imamo novi objekt. Imamo i veliko dječje igralište u blizini koje ćemo ustupiti vrtiću, dio ćemo ograditi kako bi se djeca mogla neometano igrati – ističe predsjednik MO-a Dražen Markota.

Komentara 6

Avatar MarkoHR
MarkoHR
07:34 25.01.2024.

MOŽEMO jednostavno uvesti iz bratske Istočne Njemačke par desetaka rabljenih autobusa, koji se brzo mogu prenamjeniti u vrtičke prostorije.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:12 25.01.2024.

Izbori su sve bliže, ugled i kredibilitet sekte nemremo je u slobodnom padu, pa treba navrat nanos izmisliti i sklepati nekakve vrtiće, populistički davati besplatnu vožnju žičarom i zakopati lopatom koji kamen temeljac za "strateške projekte".....

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:38 25.01.2024.

Mislim da se ovaj prekokrasni montažni objekt može diiivnoo urediti - kanta i dugine boje će čuda učiniti za favelu zvanu Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije