sve na jednom mjestu

Počinje Advent u metropoli: Doznajte što se nudi i gdje

Zagreb: Advent u centru grada
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
27.11.2021.
u 08:00

Fuliranje seli na terasu hotela Esplanade, Café de Matoš sa Strossa u Katran

Prva adventska svijeća drugog pandemijskog Adventa gorjet će od večeras na velikom vijencu oko Manduševca. Bit će to ujedno i prva svijeća koju će upaliti gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u najvažniju zagrebačku turističku manifestaciju uveo drastične promjene. Advent je nekad rušio sve rekorde i osvajao nagrade, no ove će godine imati puno skromnije ruho, a na nekim lokacijama neće se ni održavati. Umjesto klizališta na Tomislavcu primjerice, bit će postavljene siluete klizača, a umjesto 220 kućica koliko ih je bilo rekordne 2019., sada će ih biti samo 70, a samo 26 nudit će ugostiteljske sadržaje.

Na koncert uz COVID potvrdu

Usprkos svemu, izgleda da božićne čarolije u Zagrebu neće manjkati. Svakako će je biti više nego lani kada su u tjednima uoči početka Adventa zbog rasta broja zaraženih zatvoreni kafići, a manifestacija se svela na okićeni grad, koncerte na otvorenom te dugačke redove ispred restorana u kojima je omogućena ponuda hrane i pića za van.

Ove godine uz pet gradskih lokacija, Trg bana Jelačića, Europski trg, Bogovićevu, Gajevu i zapadni dio Strossmayerova šetališta, izgleda da će glavne zvijezde biti najpopularniji adventski programi, koji će se ovaj put održavati na drugim lokacijama. Tako ćemo od 2. prosinca “fulirati” na terasi Oleander hotela Esplanade, a popularni Café de Matoš s Gornjeg grada seli se na Radničku cestu pa prostor Katrana, najavljuju, od 1. prosinca postaje Advent District, a bit će otvoren u velikom stilu, besplatnim koncertom Psihomodo popa. Matošev Advent ove godine nosi epitet “čudni”, doznali smo i zašto.

25.11.2021., Zagreb - U dvoristu Doma svetog Antuna u ulici Sveti duh 33 otvorene su dvije adventske kucice fratara u sklopu humanitarne akcije "Obrok za obrok". Fra Vilcen Novacki i fra Vladimir Vidovic.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Zato jer je s nama Čudna šuma Bolesne braće i Mario Petreković. Išli smo s time da se organizira nešto veselo i urbano, na lokaciji koja nije javni prostor jer nismo smjeli na javne površine. Katran ima dobru infrastrukturu, taj prostor u kojemu smo nije velik, ograđen je, no ima niz mogućnosti za uređenje – objašnjavaju nam organizatori. Što se tiče COVID potvrda, dodaju, nema zafrkancije. Ulazi se samo s potvrdom.

– Morate imati potvrdu ili test ne stariji od 48 sati. U slučaju da nemate ništa od toga, obvezna je maska. Obvezno je upisivanje u liste. U slučaju da nemate ni masku, imamo ih mi. Stvarno se ne treba šaliti sa zdravljem – kažu u Caféu de Matoš. Nemogućnost da se organizira na dosadašnjoj lokaciji, Fuliranje je odvelo na luksuznu terasu Esplanade.

– Grad nam nije omogućio korištenje niti jedne javne lokacije u Zagrebu. Stoga smo bili kreativniji nego inače i krenuli u potragu za najljepšom i najvećom otvorenom površinom kvadrature koja nam je potrebna. Budući da ove godine obilježavamo desetu godinu Fuliranja, bilo nam je važno da i taj prostor ima svoju povijest i prepoznatljivost. Izbor je stoga bio logičan – kaže Hana Klain, voditeljica komunikacija Fuliranja. Suradnju je pozdravio i Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade.

– Mi smo već razvijali određeni božićni koncept na terasi, pa nam se svidjela ova ideja da se Fuliranje, kao već postojeći isprobani koncept, ali na jednoj višoj razini, organizira upravo ovdje na kultnoj Oleander terasi – kazao je Krizmanić. Delicije Esplanadine kuhinje, u street food varijanti, posjetiteljima će pripremati, između ostalih, i njezina chefica Ana Grgić.

04.12.2019., Zagreb - Advent u sredistu grada. iPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elveđi / PIXSELL

Uz paljenje svjećica u 17 sati, večeras se otvaraju i kućice u centru te na Gornjem gradu, a u 18 sati i još jedna nova adventska lokacija – u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, dok dva sata kasnije počinje koncert benda NippplePeople. Sve do 1. siječnja predviđeni su i koncerti Borisa Štoka, Svemirka, Pocket palme, Kuku$a i brojnih drugih izvođača. Ulazak je besplatan, a moguć je uz COVID potvrdu. Svirkom riječkog benda Padre otvara se i Adventski park r’n’r u Ulici Pavla Hatza, u dvorištu kultne Beertije, gdje planiraju svirke, slušaonice i stand upove.

Novost Adventa je i program Jingle Mingles, projekt Nezavisne udruge ugostitelja, koji je okupio 30-ak zagrebačkih ugostitelja koji će na pedesetak lokacija diljem grada nuditi kobasice, kuhano vino i drugu adventsku ponudu. Osmislili su i logo koji će istaknuti na terasama, a njihov simbol bit će tzv. candy cane, golema lizalica u obliku pastirskog štapa koja će označavati da su dio bajke o Adventu. Adventsku ponudu nudit će kafići i restorani na Kajzerici, u Cvjetnom naselju, a uključeni su i ugostitelji iz gotovo cijele Tesline, od restorana Carpaccio, Korčula, preko Poke Pokea u Bogovićevoj, kavane Johann Frank...

Mali muzej čuda u Ilici

Posebnu liniju proizvoda prilagođenu pandemijskim uvjetima, tzv. COVID menu osmislio je pak Marin Medak, proslavljeni chef i zakupac najvećeg broja kućica, njih čak devet. U RougeXmasu, kako su nazvane njegove kućice pripremat će i kobasice, vučeni buncek, imaju i linije slatkih knedli, razne koktele...

– Kuhana vina, džin i punč stavili smo u staklene teglice i unaprijed skuhali. Dobit ćete pasteriziranu teglicu koju si možete preuzeti na lokaciji i ponijeti sa sobom. Slastičarske stvari su zapakirane. Hrana se termički obrađuje pa se ne treba bojati virusa, a radnici nose i maske – najavljuje Medak.

Kao i svake godine, veselo će biti i u Café baru Finjak u Vlaškoj 78 koji je među prvima okitio svoje prostorije. Finjak svake godine osvoji titulu najljepše uređenog adventskog kafića, a njegovo kuhano vino već je postalo toliko poznato da se za njega čeka u redu. Vino će kuhati i ekipa chefa Bojana Končara iz gornjogradskog Bistroa Vještica koji će adventsku ponudu imati na terasi ispred restorana kod Vranyczanyjeve poljane.

Valja svratiti i do fratara sa Svetog duha. Svoju su kućicu u dvorištu crkve sv. Antuna Padovanskog već otvorili, a do 8. siječnja kod njih možete kušati specijalitete poput samostanske sarme, domaće kobasice, meda, likera iz domaće radinosti, kuhano vino, fritule... Svi prihodi od prodaje idu za obroke korisnika pučke kuhinje. Paljenjem lampica i nastupom dječjeg zbora Kikići u prolazu Matice obrtnika u Ilici započinje i Obrtnički advent.

Prolaz će tako postati izložbeno-prodajni prostor najljepših tradicijskih drvenih igračaka koje od zaborava čuvaju vrijedne ruke hrvatskih obrtnika uz bogat program za djecu vikendom. Klinci i klinke obožavat će i Polarni advent u Zoološkom vrtu koji također starta sutra u 17 sati paljenjem lampica i fotografskom šetnjom pod vodstvom fotografa Damira Hoyke. Tijekom Polarnog adventa, koji će trajati do 9. siječnja, posebno će zanimljivi biti tematski obilasci vrta koje predvode edukatori odjeveni u suvremene vilenjake.

Mala i velika djeca uživat će i u Adventu na lokacijama u Ilici. Ekipa iz Projekta Ilica: Q’art osmislili su “Mali muzej čuda”, prostor za igru u Ilici 92. Svake večeri tamo će u sklopu “Čudesne čitopričaonice” domaći pisci i spisateljice djeci čitati svoje priče. U “Maloj radionici čuda” u Ilici 67 bit će pak kreativne radionice i “Društveni bor ostvarenih želja i čuda” kraj kojega će biti organiziran i dječji doček Nove godine.

Oni koji žele saznati gdje mogu otići za Advent, a što im se nudi odluče li ostati, ponudu i jednog i drugog mogu potražiti na portalu DiVan, specijaliziranom za pregled svih događaja u metropoli.  Za one koji će u kvalitetan adventski provod nude se preporuke za mjesta i događanja, a  za one koji bi ipak ostali doma nude se prijedlozi filmova i glazbe, video recepata za još neiskušana adventska jela ili intimnijih izleta uz ograničen broj ljudi.  

Ključne riječi

Komentara 4

CO
coky
08:50 27.11.2021.

Advent R.I.P :(

Avatar duje912
duje912
10:34 27.11.2021.

bez veze. bio jednom i nikad više...al ZG je bogat grad imaju ljudi za potrošit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije