Mali amaterski klubo

Povećana najamnina za sportske dvorane

kk zaprudje
Luka Klun/Pixsell
14.03.2010.
u 18:50

Kao razlog poskupljenja u Uredu za šport navode "specificiranje cjenika" . Do ove godine cijene je određivao Zagrebački sportski savez.

U Zagrebu se potiče samo profesionalni sport, a djeca i mladi koji žele rekreativno trenirati, bez većih ambicija, zakinuti su zbog načina na koji grad tretira klubove. Tu tezu potpisat će nekolicina vlasnika sportskih klubova s kojima smo razgovarali, a koji se žale na preveliku najamninu za školske dvorane. Do ove godine najamninu za dvorane određivao je Zagrebački športski savez.

Za sat korištenja većine dvorana u gradu plaćalo se 190 kuna, uz neka odstupanja, primjerice, u Osnovnoj školi Žuti brijeg 76 kuna, a u Kemijsko-geotehničkoj školi, zbog veličine dvorane, 250 kuna. No, od ove godine, otkad je gradski Ured za šport na sebe preuzeo taj dio posla, odlučili su cjenik "točno specificirati i prilagoditi veličini dvorane". Ili, u prijevodu, – poskupiti. Od siječnja se klubovima na zadanu tarifu dodatno naplaćuje i PDV. Tako školske dvorane do 150 četvornih metara stoje 50 kuna po satu plus PDV, dvorane od 151 do 300 kvadratnih metara 100 kuna plus porez, a dvorane površine veće od toga 250 kuna, točnije, s porezom 300 kuna. Vlasnici sportskih klubova, od kojih se većina ne želi predstavljati, tvrde da neke škole same postavljaju cijene po principu: ako ti nećeš, ima ih puno koji hoće. Tako se za sat, otkriva anoniman trener, u dvorani neke gimnazije naplaćuje i 350 kuna iako se koristi samo njezin manji dio.

Direktor Košarkaškog kluba Zapruđe, Goran Kovačević, kaže da im je ravnateljica Osnovne škole Zapruđe, Ružica Vitman-Sović, početkom godine otkazala dvoranu zbog duga 7500 kuna. Rado bi, kaže Kovačević, vratili dug, no otkud im novac kad i njima gradska uprava duguje 15.000 kuna. Ravnateljica škole nije se željela očitovati "jer ne voli novinare". – Sada smo prisiljeni trenirati u dvorani na Velesajmu, koju plaćamo 400 kuna po satu. Zbog toga, dečki više ne mogu na trening dolaziti tri puta tjedno nego samo jednom – kaže Kovačević. Treći košarkaški trener, vlasnik sportskog kluba, koji u prosvjeti radi 20 godina, priznaje da i njima gradska uprava za prošlu godinu duguje više od polovine obećanog novca.

Loše mišljenje ima i o propisu prema kojem klubovi dobiju dvoranu besplatno, a zauzvrat djeci koja idu u tu školu ne smiju naplaćivati članarinu više od 30 kuna. – To je premala svota da bi se treneri pošteno naplatili. Ako djece ima malo, posebno ako je riječ o manje popularnom sportu, dogodi se da si trener time ne može platiti ni benzin – kaže dugogodišnji trener.

Klubovi koji djecu "miču" s ulice, pokrivaju se samo čudom, kažu treneri. Osim specifikacije kao razloga povećanja najamnine u gradskoj upravi nisu dali objašnjenje. goran kovačević Vlasnik KK Zapruđe "Sada moramo trenirati u dvorani na Velesajmu, koju plaćamo 400 kuna po satu. Zato dečki više ne treniraju triput tjedno nego jednom" Najamnina sportske dvorane za sat u nekoj gimnaziji naplaćuje se čak 350 kuna, a toliko mnogi klubovi ne mogu platiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije