OVE SUBOTE

Prava glazbena poslastica na Gornjem gradu: Matej Meštrović i Zagrebački solisti otvaraju jubilarnu 25. sezonu Scene Amadeo

Foto: Scena Amadeo
1/5
15.07.2024.
u 09:00

Gornjogradska će manifestacija u 25. sezoni ugostiti i Stefana Milenkovića, Miroslava Tadića, Merimu Ključo, Petrita Çekua...

Koncertom svestranoga umjetnika Mateja Meštrovića i Zagrebačkih solista u subotu se otvara 25. sezona Scene Amadeo, koja se vraća u obnovljeni i prošireni prostor Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pa će se bogat program manifestacije održavati u njegovu klimatiziranom natkrivenom atriju. U nedjelju ondje nastupa Hrvatski gitarski kvartet, a dan poslije predstavit će se Zagreb Septet.

Program će tijekom srpnja, među ostalim, obogatiti i slavni violinist Stefan Milenković i gitarist Miroslav Tadić, svjetski poznata harmonikašica Merima Ključo, kraljica bossa-nove Amália Baraona te popularni Mariachi Los Caballeros, a koncertom Tomislava Tenšeka Snoopyja i prijatelja te nastupom pjevačice flamenka Nine Čorić obilježit će sedmu godišnjicu smrti Nenada Jalševca Nenčija, prvog tonskog majstora Scene Amadeo. Organizira se u atriju gornjogradskog muzeja i već tradicionalna izložba posvećena uspomeni na preminulu članicu programskog odbora, slikaricu i grafičarku Izabelu Šimunović, a glazbeni će se program nastaviti i u drugoj polovici kolovoza te u prvom dijelu rujna, kada će nastupiti, primjerice, škotski Auld Reekie String Band, zagrebački FilmMusicOrkestar, skupina Cinkuši i hvaljeni gitarist Petrit Çeku. U rujnu se usto održavaju Dani monodrame.

Scena Amadeo, podsjetimo, rodila se prije četvrt stoljeća u kultnoj gostionici "Pod starim krovovima", a inicijatori su se okupili oko ideje oživljavanja Gornjeg grada, jedinstvene spomeničke cjeline koja je bila u zapuštenom stanju unatoč činjenici da ondje djeluju važne muzejske, školske, kulturne i političke institucije. Svečano otvaranje nove ljetne manifestacije održano je 1. srpnja 2000. uz premijeru predstave "Vrhunska tajna" u izvedbi autora teksta, kazališnog i filmskog glumca Božidara Oreškovića i prvaka Hrvatskog narodnog kazališta Zvonimira Zoričića, a prvi koncert bio je nastup pijanista Nevena Frangeša i gitarista Elvisa Stanića. Prva službena fotografkinja Scene Amadeo bila je pak Marija Braut, koja je od početaka podržavala projekt. 

VEZANI ČLANCI:
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije