Krvavica i jakobova kapica na istom tanjuru. Mnogima nezamisliva kombinacija, ali za splitsku Paradigmu u potpunosti, kaže njen vlasnik Zoran Pejović, uobičajena. Upravo takva, a i slična jela sad će se moći isprobati i u Zagrebu, budući da je ovaj “fine dining” restoran na četiri mjeseca svoju adresu odlučio preseliti u hrvatsku metropolu.
A ima ovdje i svježe ribe
A razlog zašto je Paradigma prva kod nas poželjela isprobati vani dobro poznat pop-up koncept zapravo nije nimalo kompliciran.
– U Splitu je najviše gostiju ljeti, što je i logično. Zimi nekako stagniramo pa kad opet dođe sezona, teže “hvatamo korak”, treba nam ponovno neko vrijeme da se uhodamo – objašnjava Pejović, koji je u Vlašku 55 doveo čitavu ekipu iz Splita.
Osoblje koje radi na Jadranu, dodaje, radit će i u Zagrebu, a i prostor nekadašnjeg restorana Rossini uredili su po svojoj želji.
– Sam pop-up podrazumijeva pojavljivanje određenog restorana na određenom području na određeno vrijeme. Obično to budu onda neki fast-foodovi, hrana se služi iz kamiona, a mi smo svoja najbolja jela odlučili Zagrepčanima ponuditi i u lijepom prostoru – ističe Pejović, koji je u Zagrebu ostao potpuno oduševljen Dolcem. Kako objašnjava, “genijalna” mu je svakodnevna ponuda povrća i voća, a i u ribarnici uvijek ima svježe, netom ulovljene ribe.
Dogodine će prezimiti vani
– Te namirnice koristimo svakodnevno, primjerice krilo raže ili rep grdobine u našoj su svakodnevnoj ponudi pa nam je drago što ih možemo nabaviti i ovdje, ne moramo ih isključivo dopremati iz Splita – objasnio je vlasnik prvog hrvatskog pop-up restorana te dodao kako ne isključuje mogućnost da će njegova Paradigma i sljedeće godine prezimiti na kopnu. Gdje će to biti, još nije siguran, ali, kako kaže zagonetno, “splitska spiza” rađena posebnim kulinarskim tehnikama mogla bi se naći i u većim europskim gradovima. Paradigma u Zagrebu, inače, ostaje do travnja, a zatim se ponovno seli kući u Split.
>> Blagdani počinju uz Slano&Slatko