Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SPORT U GRADU

Prvi profesionalni pickleball tereni u Zagrebu: Novi sport zaigrala i lovkinja Morana Zibar

Zagreb: Otvorenje prvog Pickleball centra u Hrvatskoj
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/13
01.07.2024.
u 08:06

Osnivač pickleball kluba 002 u Zagrebu i prvih pickleball terena u gradu prvi put je vidio ovaj sport na TikToku prije godinu i pol dana. A sada se može pohvaliti najljepšim hrvatskim terenima za ovaj sport

Proteklog vikenda u Zagrebu otvoreni su prvi pravi pickleball tereni u Veslačkoj ulici. Ovaj je sport relativno novi u Hrvatskoj, dok je u Americi već nekoliko godina najbrže rastući sport. Igra se na duplo manjem terenu od teniskog, a sport je kombinacija tenisa, padela, badmintona i stolnog tenisa. Pickleball se već nekoliko godina u Hrvatskoj igra sve intenzivnije pogotovo u Zagrebu, Gospiću, Slavonskom Brodu, Milni na Braču i u Crikvenici, ali sada su prvi puta napravljeni profesionalni tereni po uzoru na pickleball centre po Americi. Na otvaranje je stiglo puno zainteresiranih građana, preko 200 ljudi okupilo se na četiri lijepo uređena terena u Veslačkoj 26A pored veslačkog kluba. Osim terena osnova je i Pickleball klub 002, a cijeli projekt osmislili su i pokrenuli Natko Petrišić i Mislav Acman. 

- Mislim da je bilo vrijeme za jedan ovakav prostor u Zagrebu jer pickleball jako raste. Stigao je iz Amerike, tamo je već jako popularan, širi se u Europu. Igra se redovito u Italiji i Španjolskoj. Mislim da je Hrvatska zaslužila jedan ozbiljan centar s četiri terena. Već neko vrijeme o tome razmišljam. Za pickleball sam otkrio slučajno putem TikToka, nisam znao što, a jako mi se svidjelo. Počeo sam istraživati gdje bi se moglo napraviti kako uopće napraviti teren. Istraživali smo lokacije po Zagrebu i na kraju smo došli do Veslačke ulice koja je praktički u centru grada, a na super mirnoj lokaciji. Ovdje smo uspjeli napraviti četiri pickleball terena i malu kućicu s kafićem - priča mi Natko Petrišić (30), predsjednik Pickleball kluba 002. 

27.06.2024., Zagreb - Sluzbeno otvorenje prvog Pickleball kluba i terena u Zagrebu. Pickleball je kombinacija tenisa, badmintona i stolnog tenisa i hit je u svijetu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

On i Acman osnovali su i klub i centar, unajmili su prostor od veslačkog kluba i uložili u izgradnju terena.  - Ovo je i dalje prostor veslačkog kluba gdje smo mi uzeli zakup i napravili terene. Godinu i pol smo planirali ovako nešto i tražili lokaciju. Prije tri mjeseca smo potpisali ugovor i krenuli s radovima. Tu je prije bio betonski teniski teren koji se 30 godina obnavljao, nije bio u funkciji. Mi smo stavili novi asfalt, novu akrilnu podlogu, profesionalnu za pickleball, ogradu. Klub se zove 002 jer je to početni rezultat kod pickleballa što je specifično za taj sport, obično je to 0:0, a u ovom slučaju to je 002 - kaže Natko koji se inače bavi marketingom i jako voli sport pa je u ovom projektu sve to spojio. 

 Klub je otvoren za sve građane, moguće je svaki dan unajmiti teren ili doći jednom tjedno na otvorenu demonstraciju igre. Sat vremena terena u jutarnjim satima iznosi 12 eura (dijeli se na četiri igrača jer se pickleball većinom igra u parovima), poslijepodne cijena 1 sata iznosi 18 eura po terenu. U te iznose uključen je i najam loptica, a ako nemate svoj rekete potrebno je još izdvojiti po 1 euro za najam reketa po osobi.

A koliko ima pickleball igrača u Zagrebu? - Kad sam ja doznao za pickleball bilo nas je valjda 20 entuzijasta u Zagrebu, sad nas već ima oko 100 igrača.  Pickleball se brzo širi i očekujemo da će ovi tereni dosta ubrzati taj razvoj i da će biti puno više igrača - kaže Natko koji se na otvaranju između ostalih zahvalio i ACAP-u, hrvatsko-američkom udruženju koje već više godina promovira razvoj pickleballa u Hrvatskoj. 

27.06.2024., Zagreb - Sluzbeno otvorenje prvog Pickleball kluba i terena u Zagrebu. Pickleball je kombinacija tenisa, badmintona i stolnog tenisa i hit je u svijetu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

- Veliko je zadovoljstvo vidjeti otvaranje ovog spektakularnog pickleball centra u Hrvatskoj. Visoko kvalitetni tereni kao ovi u Zagrebu se rijetko nađu i u Sjedinjenim Američkim državama, koje su domovina pickleballa. Jako mi je drago da je Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) odigralo ključnu ulogu u promociji ovog danas najbrže rastućeg sporta za sve uzraste i pokretanju ove startup inicijative. Zagreb i Hrvatska su dobili jedno novo mjesto okupljanja i druženja uz sport i duboko sam uvjeren ovo je tek početak. Pohvale mladim poduzetnicima koji svojim primjerom pokazuju kako se može inovativno raditi i graditi u Hrvatskoj, rekao je dr Steven Pavletić, ACAP osnivač i član upravnog vijeća, koji je također stigao u Veslačku na otvaranje terena.

27.06.2024., Zagreb - Sluzbeno otvorenje prvog Pickleball kluba i terena u Zagrebu. Pickleball je kombinacija tenisa, badmintona i stolnog tenisa i hit je u svijetu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

A jako blizu ovih pickleball terena su i teniski terenu, odmah iza ograde je teniski klub Terra. U Americi je znalo biti i velike svađe između tenisa i pickleballa jer se novi pickleball tereni nekada napravi preko teniskih površina. Upitao sam Natka, kakva je situacija u Hrvatskoj po tom pogledu.  - Tenisači su malo, ne bih rekao skeptični, oko pickleballa, ali su veliki fanovi tenisa pa nerado napuštaju taj sport. Ali tko god je od tenisača probao pickleball, jako im se svidio - kaže mi Natko Petrišić.

Potvrdila je to i lovkinja poznatog kviza Potjera Morana Zibar koja je također stigla na otvorenje pickleball terena u Zagrebu i zaigrala ovaj sport.  - Bilo je zabavno. Ako imate neke osnove sporta s reketom, a ja sam stara tenisačica, vrlo brzo se ufuraš. Ovo mi je bio prvi pokušaj pickleballa. Do prije dva dana nisam znala što je pickleball, ali sviđa mi se. Mislim da bih mogla nastaviti s time. Još mi je netko rekao da je sport izmišljen u Americi za umirovljenike. Tako da sam ja jednom nogom praktički već tu, pickleball je  moja budućnost.

Pickleball pojam još nije bio na potjeri? - Netko mi je rekao da je i da Mladen nije znao i to mi je drago čuti! - spremno je odgovorila Morana koju sam pitao je li pickleball teži ili lakši od tenisa. 

- Pa manji teren pa je možda malo manje kretanja i trčanja, ali s druge strane malo je sporije jer loptica je plastična. Nema onog odskakivanja, tako da u neku ruku je lakše s manje kretanja, ali malo je neobičnije. Ali, isto je dinamično i zgodno. Uopće ne vidim što je tu za umirovljenike, ali dobro. Pravila su na prvu malo komplicirana. Pa ja s brojanjem općenito imam konfuziju. Dobro u singlu nije problem brojati poene, za parove treba malo uigravanja. Preporučujem sport, stvarno je zabavno - poručuje Morana Zibar. 

A na pitanje je l' bi sljedeći termin tražila za tenis ili za pickleball, odgovorila je: - Pa hajde pickleball dok sam još vruća, dok se još sjećam bodovanja. Ovo je nešto novo. I tereni su lijepi. I nešto je manje kretanja, nego na tenisu.  Svi zainteresirani za isprobati ovaj sport u novom pickleball klubu u Veslačkoj ulici mogu se javiti na mail info@pickleball-zagreb.hr. 

FOTO Pogledajte kako je bilo na otvaranju prvih pickleball terena u Zagrebu

Zagreb: Otvorenje prvog Pickleball centra u Hrvatskoj
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije