ŠRC ŠALATA

Velika obnova i dalje je na čekanju: Uskoro počinju radovi na zagrebačkom sportskom kompleksu

storyeditor/2024-09-16/PXL_080624_115832703.jpg
Foto: Tomislav Miletić/PIXELL
1/4
17.09.2024.
u 10:43

Športsko-rekreacijski centar Šalata posljednji je put temeljito obnovljen još prije Univerzijade pa je danas u prilično žalosnom stanju.

Nije to ona velika obnova koja se u posljednjih deset godina već više puta najavljivala, ali neki bi rekli da je bolje išta nego ništa. Športsko-rekreacijski centar Šalata posljednji je put temeljito obnovljen još prije Univerzijade pa je danas u prilično žalosnom stanju, a umjesto sveobuhvatne rekonstrukcije, sad se planira uglavnom kozmetičko uređenje.

Gljivice i plijesan na zidovima

Prema natječaju koji je raspisan krajem kolovoza, obavit će se sanacija četiriju svlačionica i pripadajućih WC-a, zamjena popločenja prilaznog platoa centra te obnova dotrajalih tribina na teniskim terenima. U planu je i sanacija terase SRC-a, kao i zamjena toplovodnog kotla za cijeli kompleks, a vrijednost projekta procijenjena je na nešto manje od 463.000 eura bez PDV-a. Riječ je, poručili su nedavno priopćenjem iz Grada, o prvoj fazi uređenja i prvom zahvatu na Šalati od Univerzijade, a u daljnjim etapama slijedit će i zamjena sustava filtracije bazenske vode te rekonstrukcija malog bazena za neplivače.

Prema informacijama u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN), ponude na natječaju otvorene su jučer, a koliko je važno početi s radovima što prije, može se vidjeti iz objavljene dokumentacije. Tribine teniskog igrališta, stoji u dokumentu, u jako su lošem stanju, a posebno je oštećen sjeverni dio koji je utonuo te će se morati ukloniti i zamijeniti.

storyeditor/2024-09-16/PXL_080624_115832703.jpg
1/3

Dotrajale betonske kocke s istočne, zapadne i sjeverne tribine će se, osim toga, također demontirati i zamijeniti novima. Postojeće pukotine na konstrukciji zidova oko igrališta te na tribinama će se popuniti, a zamijenit će se i metalni gelenderi. Kako bi cijeli prostor nakon radova izgledao kao nov, u troškovnik je uključeno i visokotlačno pranje gornje površine zidova i tribina te nanošenje novih boja i premaza.

Što se tiče uređenja ulaza u Sportsko-rekreacijski centar, planira se kompletno uklanjanje dotrajalog popločenja i njegova zamjena novim pločama. Zamijenit će se i montažno stubište, kao i dotrajale kanalice za odvodnju. Glede unutrašnjosti, obnova je zasad fokusirana na garderobe koje su, prema natječajnoj dokumentaciji, u zaista očajnom stanju.

– U svim svlačionicama postoje trenutačno poprilično znatna oštećenja na stropovima i zidovima, nastala curenjem vode s krova ili iz instalacijskih cjevovoda i odvodnje. Površine zidova na mnogo su mjesta zahvaćene gljivicama i plijesni koje bi trebalo odstraniti i potom nanijeti odgovarajuće sredstvo koje bi spriječilo ponovnu pojavu mrlja od vlage, gljivica ili plijesni – navodi se u opisu trenutačnog stanja svlačionica koje koriste sportaši prije i poslije treninga.

Keramičke pločice će se zato morati ponovno fugirati, zidovi očistiti od prljavštine te pregletati i prebojati, a zamijenit će se i sve sanitarije u zahodima i tuševima. Postojeće drvene klupe će se popraviti, a po potrebi će ih se postaviti još.

U scenariju bilo i natkrivanje

Neki su to od detalja nadolazećih radova na kompleksu čiji počeci sežu sve do 1928. godine, kada je tadašnja gradska vlast odlučila obraslo zemljište dati u najam Akademskom teniskom klubu. Tada su "niknula" i prva teniska igrališta, tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća dodani su i bazeni sa skakaonicom, a umjetno klizalište koje za zimskih dana uveseljava stanovnike metropole sagrađeno je 1961.

Kompleks je danas, vidi se na prvi pogled, pregazilo vrijeme pa će svatko tko posjeti Šalatu primijetiti da su betonske ploče popucale, bazenske pločice izlizane te da se fasada raspada. Upravo zato već se dugo najavljuje velika obnova Sportsko-rekreacijskog centra čija se vrijednost prije pet godina procjenjivala na čak 400 milijuna tadašnjih kuna, a u novoj valuti riječ je o iznosu od oko 54 milijuna eura.

Tadašnji je plan bio, prema informacijama iz gradske uprave iz 2019., rekonstrukciju obaviti u više faza, s tim da se u prvoj trebala provesti obnova otvorenih bazena i vanjskih terasa, tehničkih prostora, postrojenja uz bazen te zapadne i sjeverne tribine. U drugoj bi se fazi obavilo sve ostalo, uključujući natkrivanje kompleksa, ali i gradnju još jednog bazena koji bi se koristio za učenje plivanja te rekreaciju. U planu je također bilo obnoviti ulazni prostor i blagajne te urediti prostorije za osoblje i svlačionice, kao i gledalište te ugostiteljski dio kompleksa.

A kao što se može vidjeti u dokumentaciji za novi projekt, planiranim bi se zahvatom na SRC-u Šalata trebalo postići barem djelomično "osvježenje" kompleksa. Zasad nije poznato kad se očekuje početak radova s obzirom na to da je postupak javne nabave još u tijeku, a ne zna se ni hoće li i na koliko dugo kompleks biti zatvoren za njihova trajanja

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:40 17.09.2024.

Da je Tomađević napravil barem pola onoga što Večernji svako malo objavljuje, Zagreb bi bil kao Manhattan.

PA
papiribica
11:49 17.09.2024.

Bit će dobro ako Zagreb zadrži status grada nakon 25 godina kojekakvih Bandića, Tomaševića i ovakvih. To ne bi izdržao ni London. Sagradili dvije stazice i potrošili desetke milijardi eura. Plansko propadanje.

ME
Melada
11:23 17.09.2024.

Sad bu Tomašević zasukal rukave!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije