Krafne od Milene Trudnikov već godinama obožavaju članovi Facebook grupe Starozagrebački recepti, a kako i ne bi kad ispadnu fantastične baš svaki put. U nastavku donosimo njezin recept za najmekanije i najsočnije pokladnice.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 dkg soli
2,5 Di-go kvasca (2,5 kockice)
100 g šećera
1 vanilin šećer i 1 žlica arome vanilije
9 žumanjaka
120 g ulja
2 žlice ruma korica od 1
limuna
4,5 dcl mlijeka
1 l ulja za prženje
PRIPREMA:
Kvasac usitnimo u zdjelicu i dodamo TRI žličice šećera,prelijemo sa 1,5 dcl mlakim mlijekom dobro promiješamo i stavimo u brašno koje smo dobro izmiješali malo ga prekrijemo brašnom, pustimo da se digne dok mi pripremamo žutanjke sa šećerom. Žutanjke i šećer dobro izradimo mikserom i dodamo ulje mlijeko i vaniliju aromu i rum i koricu od limuna Umiješamo sve u brašno i germu. Izrađujemo tijesto mikserom sa nastavcima za tijesto 15 minut. Od gotovog tijesta napravimo kuglice i ostavimo da se dižu 45,-50 minuta. Kad smo počeli izrađivati kuglice stavimo ulje na najnižoj temperaturi da se grije. Kuglice vam trebaju biti 70 g jedna. Kad su krafne narasle staviti peći tako da ona strana koja je bila dolje ide gore i poklopiti peku se od prilike 2-3 minute poklopljene. Pogledamo dali je krafna dobila lijepu boju i okrenemo i ostavimo otklopljeno dok se ne isprži do kraja. Krafne nafilate pekmezom po vašoj želji.
Ne da mi urediti, dakle nastaviti ću, to je umijeće. Lako je naknadno puniti.