Mladi inovatori

Sedmaši nude vjetrogenerator za grijanje kuća

inovatori
Grgur Zucko/PIXSELL
07.05.2012.
u 11:00

Osim male pomoći profesora i nastavnika svaki je izum djelo znanja i sposobnosti učenika i studenata

Lemljenje, varenje i slaganje vještine su kojima su vični učenici i studenti tehničkih škola i fakulteta, a inovacije na kojima su satima i danima primjenjivali znanja i sposobnosti predstavili su na 12. sajmu inovacija Inova – mladi 2012. održanom na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

U izradi Teslina transformatora okušali su se učenici Srednje strukovne škole Dugo Selo Josip Brcko, Šimun Đorđević, Matej Pavlić i Tomislav Glavica, a njihov rad uspio je u bežičnom prijenosu struje.

– Ideja je Teslina, no mi smo ubacili neke svoje dijelove. Zatražili smo od profesora da nam pomogne i uputi nas u izradu transformatora – kazao je Šimun Đorđević.

Učenici OŠ Antuna Mihanovića Anamarija Turčić i Leo Koprić izumili su vjetrogenerator koji je, kažu ovi pametni sedmaši, pravi sustav za korištenja alternativnih izvora energije.

– Uređaj je moguće koristiti kao izvor energije za zagrijavanje, osvjetljavanje prostora ili bilo čega drugoga – objasnila je mlada inovatorica Anamarija.

Jeste li znali da i boca coca-cole može proizvesti struju? Potrebno je, doduše, na njoj napraviti neke preinake, no baš time se pozabavila Dorotea Popovčić.

– To je poznata Bagdadska boca, koja se napravi od gaziranog pića. S još nekim elementima, žicama i provodnicima, daje struju napona pola volta – objasnila je Dorotea.

Nije na ovogodišnjem sajmu Inova mladi izostalo ni onih koji se brinu za okoliš pa je Viktorija Jakšić, učenica OŠ Malešnica, predstavila rad Kućni ekosustav koji se koristi za razvrstavanje otpada.

– Napravljen je tako da se u svaku od kanti može bacati različiti otpad, biootpad, plastika, staklo i papir – objasnila je princip funkcioniranja Viktorija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije