ZIMA NA SLJEMENU

Skijališta na Sljemenu i dalje zatvorena

10.12.2001.
u 00:00

* Skijanja na Sljemenu sigurno neće biti još tjedan dana. Vjerojatno i dulje jer kad topovi prođu sve testove, trebat će još najmanje sedam dana da se napravi dovoljno snijega za sigurno skijanje

Iako je na Sljemenu palo petnaestak centimetara snijega, skijališta su i jučer bila zatvorena. Usprkos tome, na Činovničkoj livadi bilo je više od tisuću ljudi, uglavnom sanjkaša, a gužva je vladala i u planinarskim domovima. Skijanja na Medvednici, veli Drago Žiljak, zasigurno neće biti ni sljedećih dana jer prirodnog snijega nema dovoljno, a na crvenom i zelenom spustu i dalje se iskušavaju snježni topovi.

- Topovi rade, crveni je spust pun umjetnog snijega - rekao je direktor Trgovačkog društva Sljeme - Medvednica Drago Žiljak i dodao:

- Potrebno je najmanje 15 dana da se ustanovi radi li sve kako treba jer ne želimo se igrati pogonom vrijedim više od dva miljuna maraka! Talijanski proizvođač Tehnoalpin predat će pogon nakon testiranja izvođaču radova Vodotehnici, a skijalište ćemo moći otvoriti tek kad nas Grad nakon toga ovlasti za to - rekao je D. Žiljak.

Skijanja na Sljemenu, dakle, sigurno neće biti još najmanje tjedan dana. Vjerojatno i dulje jer kad topovi prođu sve testove, trebat će još najmanje sedam dana da se napravi dovoljno snijega za sigurno skijanje.

- Kad topovi napokon prorade, na crvenom spustu moći će se skijati do ožujka, a na zelenom, koji je cijeli na sjevernoj strani, sezona će trajati do travnja! Zagrepčani će na Sljemenu gledati proljetne pupoljke, popeti se na vrh i uživati u skijanju - optimistično je najavio D. Žiljak.

Zagrepčani koji su jučer došli na vrh crvenog spusta misleći da je skijalište otvoreno, nisu blagonaklono gledali na probleme s pokusnim radom snježnih topova. Kako je Hidrometeorološki zavod objavio da je na Sljemenu petnaestak centimetara novog snijega, mnogi su bez dodatnih provjeravanja pohitali na porciju skijanja i tek na vrhu doznali da su skijališta zatvorena.

- Snijega je na stazama sasvim dovoljno i nije mi jasno zašto vučnice ne rade - rezignirano je komentirao snowborder Matija, dodavši kako su strojevi sigurno mogli ispeglati stazu na Činovničkoj livadi da izdrži bar jedan dan skijanja.

U snijegu na Sljemenu jučer su tako uživali samo sanjkaši i izletnici. Iako je na Medvednici izmjereno pet stupnjeva ispod ništice, sljemenska cesta bila je prohodna i bez leda, a na vrhu je, kao i obično nedjeljom, vladala neopisiva gužva. Prometnih nesreća, srećom, nije bilo. (L. L.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije