Zlatarska ulica u Sesvetama u posljednjih je nekoliko godina postala
mali raj za sladokusce. Na oko 1,5 km dužine ulice smjestila su se tri
slastičarska obrta u koje po ukusne domaće kolače, torte i ostale
slastice kupci navraćaju i iz drugih država. Reklama s natpisom “domaći
kolači i torte” i miris vrućeg čokoladnog tijesta namamili su nas u dom
Višnje Dorčić Bazarote, koja je slastičarsku tradiciju u Zlatarskoj
započela prva.
Sve je krenulo kao hobi
– Sve je to krenulo prije desetak godina, i to sasvim slučajno.
Obožavam raditi kolače pa su me ljudi vječno moljakali da im napravim
kolač, dva za proslavu, a kada su shvatili koliko mi to dobro ide
krenula su prva nagovaranja da svoj trud počnem naplaćivati – priča
vedra 41-godišnjakinja.
Oduvijek se planirala baviti agronomijom (na tom fakultetu dogurala je
do apsolventure), a izradu kolača godinama je doživljavala kao hobi.
Danas zbog promjene zanimanja nimalo ne žali. Šećući dalje niz ‘ulicu
kolača’ naišli smo na Slastice MI-MA, iza čijeg se naziva krije
24-godišnja slastičarka Martina Miklec.
Radi jedan kolač u satu
Za razliku od svoje starije kolegice, ona ne izrađuje kolače samo po
narudžbi, već ih i prodaje u lokalu, pa se odmah uvjeravamo u
izvanredan okus. Dok nam se u ustima tope mađarice, vanili-kiflice,
pišingeri, rafaelo kuglice i ostale sitne kalorijske bombe, Martina nam
otkriva da joj nakon pet godina slastičarske prakse za izradu većine
njih treba tek sat vremena.
Kilogram njenih domaćih kolača stoji 80 kn, torta za dvadeset osoba
170, a ona u raznim oblicima između 250 i 320 kuna. – Reklamiram se
uglavnom usmenom predajom, no čini se da su kupci zadovoljni, jer sam u
protekla tri mjeseca svaki tjedan “pekla” jednu svadbu. Jedan je par
oduševljen okusom slastica za vjenčanje s 200 uzvanika naručio čak 120
kg kolača, a dobar mi je glas donio i jedan posao u Švicarskoj, pa su
moji kolači tamo otputovali prije mene – smije se Martina.
SESVETE Na kilometar i pol Zlatarske ulice tri vrhunska slastičara