UHIĆENI SU

Slučaj strave otkriven u Hrvatskoj: Dvojac 'udomljavao' ljude s teškoćama, a onda ih držali kao robove

Obiteljsko nasilje
Davor Puklavec/PIXSELL
17.07.2024.
u 17:24

Muškarca u dobi od 73 i ženu od 68 godina policija je uhitila, a dvojac je u međuvremenu završio u pritvoru, dok su njihove žrtve odmah žurno privremeno premještene u druge udomiteljske obitelji

Čak 20 godina muškarac i žena iz Zagrebačke županije kontrolirali su, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad četiri osobe teškog psihofizičkog nasilja, izvijestila je zagrebačka policija o mučnom slučaju koji je trajao od svibnja 2004. Policija je za ovaj slučaj doznala prije otprilike mjesec dana, nakon čega je provela zahtjevnu istragu koja je otkrila novi slučaj roblja, odnosno trgovanja ljudima u Hrvatskoj.

Kako se doznaje od policije, dvojac u dobi od 73 i 68 godina još su prije 20 godina dobili dozvolu za smještanje odraslih osoba koje su bile slabijih psihofizičkih sposobnosti. Odmah po dobivanju dozvole u svoj su dom smjestili četiri osobe stare od 43 do 69 godina, a onda je krenuo teror koji će po njih trajati idućih 18, odnosno 20 godina. 

- Osumnjičeni su, sumnja se, oštećene osobe obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad te na taj način nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora suprotno odredbama Međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim Protokolima za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima posebice ženama i djecom, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu - navodi policija. 

Muškarca u dobi od 73 i ženu od 68 godina policija je uhitila, a dvojac je u međuvremenu završio u pritvoru, dok su njihove žrtve odmah žurno privremeno premještene u druge udomiteljske obitelji. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO/VIDEO Nevjerojatne snimke plemena Maschco Piro

Obiteljsko nasilje
1/12

Komentara 6

Avatar Marko
Marko
17:45 17.07.2024.

Dvojac s kormilarom

JF
Jure_Francetić
20:59 17.07.2024.

Potreban im je preodgoj. Kad ima volje, ima i načina!

SN
sidereus nuncius
19:09 17.07.2024.

"kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad četiri osobe teškog psihofizičkog nasilja"?! O Bože moj, ovo je nasilje nad smislom i gramatikom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije