Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nelegalna gradnja

Što će biti s hit-balkonom? Ne čeka ga lijepa sudbina, stiže inspekcija s nalogom za rušenje

Foto: Dario Topić
1/15
16.04.2023.
u 14:20

Predstavnica stanara poslala nam je dokaz kako je sve prijavila još lani u lipnju, no Državni inspektorat tvrdi kako je za slučaj saznao u četvrtak iz medija. Ipak, vlasnici inspektori u posjet stižu već sutra...

U dvorištu zgrade u Vrbanićevoj ulici u Zagrebu betonski balkon od nekoliko metara četvornih jednoj susjedi nije bio dovoljan pa je srušila dio zida i izgradila drvenu konstrukciju ne bi li „proširila“ balkon, postavila cvijeće, a već je ondje i uže za sušenje rublja. Fotografija tog građevinskog pothvata postala je viralna krajem tjedna te je ubrzo balkon u Vrbanićevoj među Zagrepčanima postao „popularniji“ od onog na Trgu sv. Petra, u Buckinghamskoj palači ili Bijeloj kući.

Priča se brzinom svjetlosti raširila društvenim mrežama. I dok jedni u komentarima brane gospođu koja je platila da joj se u "fušu" složi drveni balkon, njezini susjedi složni su da je slučaj apsurdan i da im je donio štetu.

- Najavljivala je to godinama da će nadograditi i htjela je prvo angažirati drugog susjeda koji nam popravlja po zgradi, no njega sam odgovorila, međutim onda je prošle godine platila građevinskog radnika koji je radio na obnovi obližnje fasade te je tada, na zaprepaštenje svih nas, to sklepano – ispričala je za Večernji list predstavnica stanara.

Inače, zgrada iz pedesetih godina prošlog stoljeća je na katastarskoj čestici koju dijeli s još tri ulaza i sada zbog nelegalne gradnje ne mogu dobiti uporabnu dozvolu žele li nešto prodati ili obnoviti.

Foto: Dario Topić

- To se napravilo u roku par sati i prvo je bila manja zelena ogradica, a sada mi se sve čini još i veće, nego tada – dodaje predstavnica stanara i napominje kako su i ona i ostali stanari u ovom slučaju bili nemoćni, no da nemaju veze s ovom instalacijom.

Fotografirala ju je i prijavila upravitelju zgrade koji je slučaj nelegalne gradnje proslijedio Građevinskoj inspekciji iz koje im, kaže, nikada nije stigao odgovor.

Iz Državnog inspektorata pak tvrde na nisu dobili nikakvu prijavu, nego da su sami odlučili reagirati nakon što su vidjeli fotografije na društvenim mrežama.

Vlasnica balkona mora se očitovati vezano za cijeli slučaj, a onda će inspektorat, uz formalnu proceduru poput obavljanja potrebnih izmjera i uvida u papire, dostaviti rješenje da u roku od 30 dana ona mora ukloniti drvenu instalaciju, javlja RTL.

>> VIDEO: Zagreb dobio jedinstveni autobus: Ovo je klub na kotačima, atrakcija koje nema nigdje, zavrili smo unutra

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:51 17.04.2023.

Što će biti s plastičnom stolarijom na povijesnim zgradama, što će biti s oronulim fasadama na povijesnim zgradama? Što će biti općenito s neodržavanim zgaradama u Zagrebu? Strah me hodati ulicom, jer ne znam što će mi pasti na glavu - kakav balkon ili ću imati više sreće pa samo kakav manji komad fasade? Sramotno je da na nekim zgradama godinama stoje pričvršćene minijaturne tablice (u međuvremenu isto tako ofucane) s upozorenjima o mogućem padanju žbuke. Neki balkoni su već godinama podboltani i stanari ih ne saniraju. Zagreb sliči na svojedobno Bejrut. Tko živi u tim zgradama dužan je voditi brigu o održavanju i izgledu i to financirati, ne mi osrtali. U suprotnom neka potraži smještaj u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije