Ana Butković Štokić namirnice nabavlja na Kvatriću, a sarmu će spremiti za oporavak od teške blagdanske hrane i kolača.
Sastojci:
1 glavica kupusa od 1,5-2 kg
1 kilogram miješanog mljevenog mesa
150 grama riže
2 glavice luka
1 jaje
suho meso; slanina, suhe kožice, rebarca
svježe meso
začini po želji
Za umak:
0,5 litara pasirane rajčice
2 žlice brašna
3 žlice ulja
1-2 češnja češnjaka
Postupak:
Sitno nasjeckani luk i slaninu popržite na ulju, a zatim dodajte rižu te sve zajedno kratko dinstajte. Dodajte mljeveno meso, promiješajte, a čim ono promijeni boju, maknite s vatre. Dodajte jaje, začine po želji, pustite da malo odstoji pa ponovo promiješajte. Odvojite listove kupusa te u njih umotajte smjesu koju ste pripremili. Ostatak glavice kupusa sitno nasjeckajte i dio stavite na dno lonca. Gore stavite, po želji, svježe meso ili kosti. Za umak, na ulju popržite brašno, protisnuti češnjak, malo crvene paprike, a sve to podlijte rajčicom i dodajte začine po želji. Dolijte otprilike 1,5 litaru vode stalno miješajući, a kad smjesa zavrije, prelijte preko sarme. Kao prilog uza sarmu, Ana Butković Štokić savjetuje pire-krumpir a, kako kaže, sarma je idealno jelo za oporavak od teške hrane i kolača tijekom blagdana.
>>Što ima na placu: Fino pečeni šaran nakon goveđe juhe