IZUMI

Superautomobil "poldi" želi i Volvo

28.03.2004.
u 00:00

Svoju ideju o izvlačenju podmornice ponudio je i Putinu

Dimitrije Polimac Poldi bivši je automehaničar i kovinotokar koji već više od 20 godina smišlja ideje za poboljšanje i pojednostavljenje svakodnevnog života. Izumi su mu hobi, ljubav, a njima želi pomoći ljudima. U Zagrebu živi petnaest godina, a prije toga osam je radio u Francuskoj. Od malih nogu zaljubljen je u automobile, pa ga je zainteresiralo kako ih poboljšati. Najdraži mu je izum "sveautomobil" poldi.

- Za njega sam dobio i razne nagrade, ali nijednu originalnu ideju koju sam na njemu primijenio nikad nisam unovčio - priča Dimitrije.

To je, kaže, najsigurniji i najsvestraniji auto ikad izumljen. Na njemu su smišljeni brojni detalji, poput hidraulike koja omogućuje potpuno podizanje auta iznad zemlje, pa se može okretati na mjestu, a lakši je i popravak. Na njemu su i brojni dijelovi koji smanjuju oštećenja pri sudaru. Nacrte "poldija" poslao je u velike automobilske tvrtke i one su mu odgovorile. Volvo ga je pozvao na prezentaciju izuma u Švedsku. No, nije pošao zbog skupoće puta. Prije nekoliko godina poslao je prijedlog ruskom predsjedniku Putinu za pomoć pri vađenju potonule podmornice Kursk.

- Imam više od 400 izuma. No, u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo registrirao sam ih samo 27 jer registracija najjeftinijeg patenta stoji 500 eura, a njome ne dobivam ništa - nezadovoljno kaže D. Polimac.

Dodaje da nitko ne želi nacrte, nego bi željeli već izrađen izum, za što je potrebno mnogo novca, a upotrebljivost krajnjeg proizvoda nesigurna je.

Rješenje bi, kaže, bila suradnja s fakultetima, pri čemu bi profesori radili sa studentima na izumima. Nakon izrade proizvod bi se testirao, a ako bi zadovoljavao, fakultet bi ga mogao prodati zainteresiranim tvrtkama. Dio novca ostao bi fakultetu za dalje financiranje projekata. No, Poldi nije samo izumitelj, on je i pjesnik i vicmaher. Izradio je i razglednice sa svojim izumima, koje je upotpunio svojim šaljivim stihovima. Dokazao se i kao humanist: pokrenuo je peticiju kojom je ponudio pomoć Antunu Beliću, okrivljenom u Egiptu za preprodaju droge. S istomišljenicima ponudio se umjesto Belića odslužiti njegovu doživotnu kaznu.

Nada se da će jednog dana tvrtke prihvatiti njegove izume koji će poslužiti ljudima da im svakodnevni život postane jednostavniji i bolji.

Mislav Sokol

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije