KULTURA U 5

Susret s književnicom Julijanom Matanović u Domu Trešnjevka: Projekt kulturne inkluzije za starije osobe

Zagreb:  Julijana Matanović, književnica
Foto: Josip Regović/PIXSELL
12.09.2024.
u 15:00

"Kultura u 5" je projekt koji uključuje stariju populaciju u kulturne aktivnosti jer im mi kao društvo trebamo osigurati uvjete za stjecanje novih znanja i vještina kako bi oni i tada mogli aktivno sudjelovati u životu svoje zajednice.

Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu programa "Kultura u 5" u ponedjeljka u 17 sati organizira druženje sa književnicom Julijanom Matanović. Druženje će se održati u Domu za starije Trešnjevka na adresi Slavoljuba Penkale 1.  – Na prvom susretu družimo se s književnicom Julijanom Matanović. Književnica će s korisnicima Doma za starije Trešnjevka proći kroz autorski opus koji otvara mnoga pitanja i dotiče osjetljive točke biografije. Njezini su likovi djeca, tinejdžeri, žene na pragu prve zrelosti, muškarci koji na leđima nose teret plahosti, stariji ljudi koji se osvrću na život u cjelini. I odrasli su nečija djeca, a djeca često moraju ranije odrasti kako bi se nosili sa životom samim. Likovi Julijane Matanović sa životom se nose najčešće uz pomoć priče, a njihove su priče doista vrijedne čitanja, čak i ako nisu odmah ispričane – objasnili su organizatori.

Projekt kulturne suradnje s domovima za starije ima za cilj dovesti kulturne sadržaje osobama koje su slabije pokretne ili nepokretne. Projekt je zamišljen kao cjelogodišnji i u njega se uključuju domovi umirovljenika na širem trešnjevačkom području, objašnjavju organizatori. – U današnjem modernom društvu u kojemu se suočavamo sa sve većim izazovima starenja, u kojemu se glorificira brza promjena, a ne akumulirano životno iskustvo, starije se osobe smatraju društvenim teretom i potiskuju na margine društva. Posljedica toga jest da kod starijih osoba, osobito onih čija je funkcionalna sposobnost smanjena, raste osjećaj izoliranosti, neprilagođenosti i napuštenosti – kažu.

POVEZANI ČLANCI:

Poveljom o temeljnim pravima Europske unije priznaju se i poštuju prava starijih osoba na dostojan život i neovisnost te na sudjelovanje u društvenom i kulturnom životu, napominju iz CeKaTe-a. "Kultura u 5" je projekt koji uključuje stariju populaciju, i nakon umirovljenja, u kulturne aktivnosti jer im mi kao društvo trebamo osigurati uvjete za stjecanje novih znanja i vještina kako bi oni i tada mogli aktivno sudjelovati u životu svoje zajednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije