Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA BICIKLIJADA

Franjo Tenodi lani je vozio bicikl iz 75., za ovu je biciklijadu kupio novi

Samobor: Frano Tenodi, veliki ljubitelj biciklijade i Večernjeg lista
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/37
03.06.2023.
u 18:01

Zašto je biciklijada samo jedanput u godini, pitanje je s kojim su se najčešće sretale Večernjakove reporterke gradske rubrike razgovarajući s okupljenima na Vugrinščaku

Prvi sudionici biciklističke karavane na "mjesto gdje je sve počelo", još davne 1979., samoborski Vugrinščak počeli su stizati već iza 11 sati, a kao pravi domaćini dočekali su ih samoborska gradonačelnica Petra Škrobot te njezin zamjenik Petar Burić.

– Jako sam sretna što su se na velikom druženju ovdje u Samoboru okupili kako Zagrepčani tako i Samoborci, koji su emotivno vezani za Večernjakovu biciklijadu. Uzbuđeni smo što se biciklijada konačno vratila u naš grad i nadamo se da će se ovdje zadržati do daljnjeg – istaknula je Petra Škrobot. Među prvim sudionicima koji su probili ciljnu liniju našao se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

VIDEO U tijeku je proba Prljavog kazališta, atmosfera se već polako zagrijava

Bolja je ruta do Samobora

– Super je bilo na putu, poslužilo nas je vrijeme. Nije bilo prevruće i nije bilo kiše. Atmosfera je bila odlična, kako u vožnji tako i u Samoboru. Prije su Večernjakove biciklijade bile uglavnom po gradu, u njima sam sudjelovao i prije ulaska u politiku, ali mi je puno draže kada se ide ovako od grada do grada i tako se obnavljaju veze između Zagreba i Samobora – dodao je Tomašević.

Čim su odvozili rutu, mnogi su odlučili najprije malo odahnuti te su se raštrkali duž vugrinščakove livade, neki su okrjepu pak potražili na štandu INA Fresh Cornera te se zasladili sočnim burgerima, ćevapima i kobasicama, a u dugim redovima čekalo se i za osvježavajuća Pan piva. Organizaciju 41. Večernjakove biciklijade podržali su i Hrvatska pošta, dugogodišnji partner HEP te Lidl i BiVits.

GALERIJA: 41. Večernjakova biciklijada

Samobor: Frano Tenodi, veliki ljubitelj biciklijade i Večernjeg lista
1/85

– Prvi dio biciklijade, što se vožnje tiče, bio je jako lijep ali i intenzivan, iako nas jutro nije baš najljepše dočekalo. Prepali smo se malo zbog kiše, no ni ona nije uspjela rastjerati Zagrepčane željne pedaliranja. Više od 2000 biciklista prevalilo je rutu od Zagreba do Samobora čime smo i više nego zadovoljni, dapače jako smo ponosni. Prijatelji, obitelji i djeca zabavljali su se uz bogat program, sudjelovali u wine&paint radionici i pub kvizu. – kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Debitantica na Večernjakovoj biciklijadi je i Manuela Čičak koju su, kaže, posebno oduševili organizacija te atmosfera, zabavni sadržaji i koncerti na Vugrinščaku.

– Ruta mi nije bila teška jer često bicikliram i na duže staze, ali prvi put sudjelujem na Večernjakovoj biciklijadi, no definitivno nije posljednji – istaknula je Manuela te najavila sudjelovanje na idućoj Večernjakovoj biciklijadi

I vožnja i kviz natjecanje

Glazbeni program oduševio je i starog čagera, jednog od veterana Večernjakove biciklijade, Franju Tenodija koji dosad nije propustio ni jednu.

– Lani sam jahao na svojoj specijalki iz 1975., ali jako sam se namučio vozeći po kockama u centru Samobora pa sam još tada odlučio da ću za ovu godinu nabaviti novu pilu s amortizerima i moram priznati da je bilo puno lakše ovaj put – kazao je 75-godišnji Tenodi.

A zašto je biciklijada samo jedanput u godini, pitanje je s kojim su se najčešće sretale Večernjakove reporterke gradske rubrike razgovarajući s okupljenima na Vugrinščaku. Odmah po dolasku, kraljevsku poziciju na zelenim Pan "lazybagovima" zauzeli su Željko, Ljiljana, Maja i Marin, zagrebačke ekipe s Trešnjevke i iz Dubrave.

– Nama kaj smo iz Dubrave, biciklijada je bila dugačka 32 kilometra – smiju se biciklisti iz Dubrave. Prva im je ovo biciklijada pa su ih, kao i svakog tko dođe prvi put, atmosfera i organizacija oborili s nogu. Sviđaju im se i popratni sadržaji poput pub kviza, radionica, biciklističke alke...

Marineli, također iz Dubrave, ovo je pak druga biciklijada. Rutu do Vugrinščaka odvozila je u društvu kćerkice i sina, a potom je uživala uz čašicu dobre kapljice i slikanju na wine&paint radionici.

– Moram priznati da mi je ove godine bilo lakše. Lani mi je trebalo gotovo tri sata, a ove godine dvostruko manje pa mi se čini da sam stekla kondiciju. A ovaj put je i mojim klincima bilo lakše nego na jubilarnoj 40. biciklijadi – s oduševljenjem je rekla Marinela.

IT-evci Igor, Marin, Mateo i Roman, iskusni kvizaši okupljeni u ekipu naziva "Hračak nade", na Vugrinščaku su spojili svoje dvije strasti, bicikliranje i ljubav prema kvizovima općeg znanja koje gotovo nikada ne propuštaju, a ovogodišnju su rutu, kažu, svladali bez previše napora.

– Ma bilo je lagano, ravno, nije bilo uspona. Iduće ih godine, obavezno uvedite – veselo će Igor, vođa družine ljutih biciklista i kvizaša. Nakon mišića, na pub kvizu on i ekipa izvježbali su mozak te osvojili sedmo mjesto. Nema bolje kombinacije.

A dio rute 41. Večernjakove biciklijade prolazio je i kroz Zagrebačku županiju čija turistička zajednica već dugi niz godina intenzivno promovira cikloturizam.

– Doista je lijepo biti u Samoboru na sportsko-rekreativnoj manifestaciji koju Večernji list organizira već 41. godinu. Zagrebačka županija rado se uključila u biciklijadu, dali smo svoju podršku kao i lani. Lijepo mi je vidjeti mlade ljude kako uživaju u biciklijadi ali i one svih generacija. Biciklizam je u našoj Županiji sve izraženiji, a naši gradovi i općine ubrzano rade na poboljšanju biciklističke infrastrukture – naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, koji se također pridružio fešti na Vugrinščaku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije