BOŽIĆ

Svečanost u krugu obitelji

24.12.2003.
u 00:00

"Izbjegavam potrošačko blještavilo i Božić slavim u miru i poniznosti" - priča Sanja Doležal

Božić u hrvatskim gradovima, tako i u Zagrebu, posljednjih je godina ponajviše u znaku buke, pucnjave i potrošačke groznice. To mogu biti znakovi veselja, ali oni niječu božićnu poruku slavljenja Boga i mira među ljudima. Taj bi blagdan trebalo slaviti u ozračju obiteljske svečanosti, izbjegavajući potrošački odnos prema njemu. Mjesto svetkovanja treba biti krug obitelji i zajednica vjernika u crkvi. Kako poznati Zagrepčani slave Božić, doznali smo od Sanje Doležal i Mladena Bodaleca.

- Božić je najveseliji blagdan jer slavi Isusovo rođenje. Slavim ga s obitelji. Na polnoćku idem u kapelicu na Tuškancu. To je mirno mjesto za iskrenu molitvu, a i djeca mi tamo sudjeluju u božićnoj priredbi. Misa na Božić, na koju odlazi cijela obitelj, sastavni je dio blagdana. Izbjegavam komercijalizirani način slavljenja, znači silnu strku kupovanja i zapadnjački potrošački božićni folklor - priča Sanja Doležal.Nekadašnjoj pjevačici Novih Fosila čini se da je u zadnjih desetak godina slavljenje Božića u Zagrebu poprimilo dosta od "hollywoodskog blještavila".

- Iz godine u godinu sve se više gubi smisao Božića - slavljenje u miru i poniznosti unutar obitelji. Užasava me strka oko Božića, koja je svake godine sve gora - nastavlja Doležal.

Proslava Božića u krugu obitelji uz neizostavno kićenje bora i jaslice, te odlazak na polnoćku i misu, način je na koji taj blagdan obilježava Mladen Bodalec, frontman "Prljavog kazališta".

- Božić doživljavam u pravom vjerničkom smislu. Tradicionalni sam vjernik i ne želim drugima suditi zbog načina obilježavanja, ali ovo pomodarstvo i zapadnjačko poimanje Božića ne simpatiziram - kaže Bodalec.

Mario Sirotković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije