Vitafest

Svi su htjeli doznati zašto ih bole leđa i što se kuha sa stevijom

vitafest
Grgur Zucko/PIXSELL
15.10.2012.
u 08:43

Održane su radionice zdravog kuhanja, predavanja o prehrani i terapijama, a u ponudi Vitafesta bilo je i mnoštvo ljekovitih biljnih proizvoda

Hypo Centar za vikend su preplavili posjetitelji željni organske, ekološke hrane na Vitafestu, prvom sajmu zdravlja. Organizirane su i radionice zdravog kuhanja, profesionalni treneri dijelili su savjete kako vježbati te ojačati tijelo i duh, a mnogi su čekali u redu kako bi ih primio dr. Anthony Deutscher, koji već 15 godina radi u kiropraktici, a posljednjih pet živi u Hrvatskoj.

– Prije su me ljudi zaobilazili u širokom luku, a sad mi prilaze i jedva ih sve stignem primiti – kaže Deutscher, koji je na sajmu radio besplatne tretmane, a kad bi osjetio da je riječ o većim oštećenjima, slao je ljude na slikanje. Na Vitafestu se našla i Marija Blagojević iz Bjelovara, koja već 30 godina radi pripravke od bilja, a znanje se, kaže, prenosi s koljena na koljeno. Cijela obitelj slaže pripravke prema željama, a koriste se samoniklim i biljem iz uzgoja. Nekoliko štandova promoviralo je i steviju, zdravu zamjenu za šećer, a obitelj Jerončić predstavila je i kolačiće s tom biljkom.

– Steviju uzgajamo, sušimo i meljemo, a prodajemo je u vrećicama od 10 grama – rekla je Vesna, jedna od vlasnica. Matičnjak kao prirodan antidepresiv predstavio je pak OPG Jakopović.

– Jako je popularna Karmelićanska vodica, čiju su tinkturu napravile časne sestre u 16. stoljeću. Smatra se eliksirom, a ratnici su ga pili prije bitaka. Legenda kaže da ju je Luj XIV. dobio, a misleći da je otrov, bacio je kokošima kojima je izraslo novo perje – kaže Snježana Jakopović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije