AKCIJA 'PRUŽI MI RUKU'

'Svjesni svojih ograničenja i nesvjesni svojih mogućnosti': Osobe s invaliditetom osvojile Oštrc

Foto: HPD Željezničar
1/6
22.03.2022.
u 10:36

Izlet "Pruži mi ruku" bio je namijenjen osobama  sa  invaliditetom ili zdravstvenim teškoćama koje imaju želju za planinarenjem i kretanjem u prirodi

Prvi dan proljeća bio je sunčan, suh i prohladan, a za planinarenje idealan. Za hrvatsko planinarsko društvo "Željezničar" je samim time bio je i još posebniji jer su "željezničari" toga dana organizirali i proveli izlet koji je okupio dvadesetak osoba s invaliditetom i zdravstvenim poteškoćama te još toliko planinara koji su im pomagali u usponu na vrh Oštrc.

Krenuli su u ranojutarnjim satima od Šoićeve kuće blažom varijantom trase, odnosno širokom šumskom stazom kraj bunara iz kojeg se vodom opskrbljuje dom na Oštrcu. Točnije ispod Hofmanove staze te iznad doma Ivica Sudnik.

- Posebno veliko hvala na podršci i suradnji Ivani Knežević Šambić, Sportski savez invalida grada Zagreba. Trasa izleta nije bila tehnički zahtjevna, nije bilo izrazitih strmina i cjelokupni je izlet prošao za čistu peticu. Spojili smo nespojivo - zadovoljstvo, astmu, podršku, autizam, pomoć, cerebralnu paralizu, prijateljstvo, dijabetes, druženje, intelektualne teškoće, suradnju, mišićnu distrofiju, uživanje, nagluhost, pozitivu, operaciju kukova i koljena, zafrkanciju, rak, sreću, sljepoću i ponos. I bi jedan predivan izlet kojeg će svi koji su se tog dana uputili na Oštrc pamtiti bilo da su bili sudionici bilo da su bili "ruke" drugima - govori jedan od organizatora izleta, slijepi profesor Željko Brdal.

Foto: HPD Željezničar

Izlet "Pruži mi ruku", dodajem bio je namijenjen osobama s invaliditetom ili zdravstvenim teškoćama koje imaju želju za planinarenjem i kretanjem u prirodi, ali su im se na toj želji do sada ispriječile prepreke i problemi koje je ovaj izlet uspješno izbrisao. 

- Kao planinarska podrška  na izletu su sudjelovali vodiči i članovi HPD Željezničar  s planinarskim iskustvom puni strpljenja i razumijevanja - složni u cilju da pruže planinarsku ruku i pomognu tijekom hodnje željezničarske ruke. To su bili Ana Milin, Biserka Kramarić, Davor Oršanić, Ema Jurkin, Ester Stanković, Hrvoje Mihelj, Mladen Stanković, Nada  Batinica Trkulja, Niko  Milin, Vlasta Brdal i Zvonko Kolić. Alfa i omega, planiranje i provedba, zadnja metla i prva lokomotiva izleta bila je Sonja Šikić i ja - govori Brdal dodajući kako je bilo "ruku" i iz drugih društava; HPD Zagreb Matica: Kristina Marjanović HPD Obruč (Rijeka): Damir Vurušić, Ivan Škvarić i Stanislava Lukežić Basan, PD Opatija: Stiven Knaus - nabraja profesor.

Foto: HPD Željezničar

Zadnja stanica im je, dakle, bio planinarski dom na Oštrcu. Svi su sudionici izleta, prisjeća se Brdal, iskazali zadovoljavajuću  kondiciju, a tempo hodanja bio je prilagođen mogućnostima svakoga.

- Uvjeren sam da će se svi složiti sa mnom da je apsolutni heroj izleta bio devetogodišnji Vid koji je prohodao prije tri godine i koji je zajedno sa svojom "sjenom" cerebralnom paralizom, pod budnim okom mame, tate i predsjednika društva za nešto manje od tri sata hodnje došao na dom. Bravo mali care. Svi smo mi Vid Komar - kaže Brdal.

Nakon ručka i pauze u planinarskom domu, izletnička se ekipa istom rutom vratila do polazišne točke.

- Ovaj je izlet pokazao i dokazao da bez obzira na vrstu invaliditeta ili zdravstvenu teškoću svaka se osoba može uputiti na planinarski izlet koji je primjeren njenim psiho-fizičkim sposobnostima. Preduvjet je naravno da se zahtjevnost staze i tempo hodnje prilagode mogućnostima i ograničenjima svakog sudionika. Iskreno, iz osobnog iskustva mogu reći da je ključ planinarenja osoba s invaliditetom ili zdravstvenom teškoćom pratnja koja treba imati veliko razumijevanje i planinarsko iskustvo. Bez prijateljsko-planinarske podrške i pomoći ovog izleta ne bi bilo i zato svim ";rukama" veliko hvala - poručuje profesor Željko Brdal dodajući kako su sudionici izleta bili Vid Komar, Katarina Komar, Tibor Komar, Marijana Pecirep, Anto Pecirep, Ivana Bečko, Tin Žunić, Dino Mikrut, Valentina Orečić, Božica Zvonarek Mustač, Ksenija Capan, Gordana Pleša, Olgica Jolić, Ines Stelovski, Emil Mandarić, Rachela Sindičić, Blanka Stepanić, Marko Huljak, Krešimir Huljak, Katarina Huljak, Suzana Vučak i Rino Vučak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije