Mlinci u obliku musake. Pačetina nasjeckana, umjesto servirana u komadu. A hrskava kožica samljevena je gotovo u prah. Na sasvim drukčiji način od tradicionalnog servira se “raca z mlinci” na Adventu na Zrinjevcu.
Cake zbog kojih se vraćaju
Dio je to njihove “Apetitlih” priče, u sklopu koje su odlučili poznata starinska jela predstaviti na moderniji način, tako da ih je praktično jesti u street food varijanti. Svaka kućica osmislila je svoj stari-novi specijalitet, a ona u kojoj radi Nadica Čretnik pravi je hit, sudeći prema situaciji koju je Večernjakov kušački tim ondje zatekao. Dok sprema ovu zagrebačku deliciju, svima koji je naruče objašnjava što točno radi. Kako bi jelo dobilo na sočnosti, dok ga dovršava na grillu, na njega stavlja umak koji je patka pustila dok se pekla u restoranu Zagrebački plavi. Zgusnut do strukture želea na vrućoj se hrani postupno otapa, a to je, kaže Nadica, tek jedna od caka zašto se na njihovu racu posjetitelji vraćaju.
– Neki dan nam je došla grupa stranaca od osamdeset ljudi. Bome smo se naradili – govori Nadica Čretnik dok s lakoćom priprema jelo koje je jednako tako oduševilo novinare Večernjeg lista, koji su odlučili isprobati kakva je ponuda hrane na najvećoj gradskoj manifestaciji. “Raca z mlinci” odnijela je najveći broj bodova, do maksimalnih 25 dijelilo ju je tek pola boda, a njoj “za petama” bio je i janjeći šiš Đurine hiže, kućice jednog od najpopularnijih restorana okolice Varaždina, poznatom po specijalitetima domaće kuhinje.
Zadržali smo se na jelima koja su novost ovog Adventa te obišli lokacije u središtu metropole, od Glavnog kolodvora do Gornjeg grada. Davali smo ocjene od 1 do 5, a sve su rezultat osobnog dojma kušača. Isprobano je deset jela, a na “meniju” Večernjakovih novinara našli su se, primjerice, i burger od bunceka, koji je neke od nas osvojio, no bilo je i onih koji su se mučili zbog, ustvrdili su, prenatrpanosti.
– Ovako složen može se samo jesti za stolom, nikako “s nogu”, a i tad kupus “leti” na sve strane – bili su neki od komentara.
Osvježenje na Adventu definitivno je brioche con gelato, sicilijanski desert koji nude u kućici Pastel de TasteAtlas na Fuliranju. Riječ je o slatkom brioš pecivu punjenom sladoledom, a nude ga u dvije verzije, uz dodatak Nutelle, plazma keksa, sladoleda od vanilije i šlaga ili onaj s preljevom od čokolade, keksima Oreo, sladoledom od čokolade i šlagom.
Vikendima se za njega zna čekati i po sat vremena, a u jednom danu, kažu zaposlenici, znaju prodati i po 500 komada.
Možda otvore i restoran
– Brioche se može probati samo ovdje, toliko je popularan da se možda nakon Adventa otvori i lokal – ističu djelatnici u kućici.
Neka smo jela kušali jer su nazivi zvučali zanimljivo, no ime nije pratio okus pa su dobila nižu ocjenu. Zamjerke idu ugostiteljima koji izvješenu ponudu ponekad ne mogu isporučiti jer toga u njihovoj kućici jednostavno – nema.
The Garden bar&kitchen, Fuliranje
Buncek burger, cijena 48 kn
Mateja: 5. Pravo oduševljenje!
Ana: 2. Prenatrpan, teško ga je jesti.
Petra: 4,5. Previsoka cijena za burger.
Dino: 3.5. Vrlo ukusno, ali preskupo.
Damir: 4. Skupo, ali jako dobro.
Kućica Erupcija užitka, Ledeni park
Sendvič s junećim jezikom, cijena 35 kn
Mateja: 2,5. Nedovoljno začinjeno.
Ana: 4. Odlično iskombinirano.
Petra: 3. Presuho.
Dino: 1,5. Mlak, suh i bezukusan.
Damir: 3. Zvuči zanimljivo, no zapravo ništa posebno.
Đurina hiža, Baš Naš Advent
Janjeći Shish, cijena 42 kn
Mateja: 5. Apsolutan pobjednik.
Ana: 4. Zanimljiva kombinacija.
Petra: 5. Izvrsno, baš sočno.
Dino: 4. Puno povrća i okusa.
Damir: 5.Pravo osvježenje. Za prste polizati.
Kućica Pepermint, Božićna bajka
Pašticada u kruhu, cijena 44 kn
Mateja: 2,5.Preskupo za dobiveno.
Ana: 1. Ni “p” od pašticade.
Petra: 2,5. Meso nije loše, ali ima ga premalo u odnosu na kruh.
Dino: 2. Preskupa s običnim kruhom.
Damir: 3. Nešto nedostaje.
Pastel de TasteAtlas, Fuliranje
Brioche con Gelato
Mateja: 5. Isplati se umrljati čokoladom.
Ana: 2. Presladak i nespretan.
Petra: 5. Dosad nije viđeno, a fino.
Dino: 4. Čokoladna poslastica.
Damir: 5. Nešto najbolje na Adventu.
Dreletova Hiža, Božićna bajka
Rastepena krvavica, cijena 35 kn
Mateja: 4. Fino, ali fali prilog.
Ana: 3. Oskvrnuće krvavica.
Petra: 4. Krvavica bi mogla biti začinjenija.
Dino: 3. Curi kroz pecivo.
Damir: 3. Više volim tradicionalne.
Kućica Lumperaj, Fuliranje
Schnenokle, cijena 30 kuna
Mateja: 3,5. Fino i pjenasto, ali osjetim uglavnom čokoladni posip.
Ana: 5. Omjeri izvrsno pogođeni.
Petra: 3. Nepraktična ambalaža.
Dino: 2,5. Prosječno.
Damir: 4. Standardno dobro.
Hungry Bear, Caffe de Matoš
Lika Snack
Mateja: 3. Nije loše, ali neinventivno.
Ana: 5. Može i dodatni plus na peticu.
Petra: 4. Premasno.
Dino: 3. Solidna grickalica.
Damir: 4. Brzo pojeden, u porciji bi možda moglo biti više toga.
Kućica Plavi škarnicl, Zrinjevac
Raca z mlinci. cijena 34 kn
Mateja: 5. Perfektna!
Ana: 5. Pravi nedjeljni ručak, odlično upakiran da se može jesti s nogu.
Petra: 5. Super!
Dino: 5. Izvrsna za zagrijavanje.
Damir: 4,5. Za preporučiti.
Rougemarin, Baš Naš Advent
Čupavac, cijena 35 kn
Mateja: 4. Kalorična bomba.
Ana: 1. Pretvrdo tijesto.
Petra: 4. Nije baš za slanoljupce.
Dino: 3.5. Previše čokolade u kojoj se čupavac “kupa”.
Damir: 4. Preslatko.
nijednu kobasu neću pojest s tog festivala korupcije i gnoja. vama ostalima želim dobar tek!