SVEUČILIŠTE

Testovi inteligencije i opće kulture

09.07.2002.
u 00:00

* Rekorder u malom broju prijava ove je godine zasigurno Tekstilno-tehnološki fakultet gdje se za 470 mjesta prijavilo samo 250 kandidata

Razredbeni ispiti koji su trajali četiri sata održani su jučer na Filozofskom fakultetu. Razredbeni ispit se polagao u pismenom obliku i sastojao se od četiri dijela. U prvom dijelu se testirala inteligencija i sposobnost kandidata za studiranje, u drugom opća kultura, u trećem poznavanje pravopisa i gramatike hrvatskog jezika i u četvrtom opća obaviještenost kandidata. Test nosi ukupno 600 bodova, a razredbeni prag je 200 bodova. Opći uspjeh u četiri razreda srednje škole i uspjeh na maturi kandidatima može donijeti maksimalno 400 bodova.

Za polaganje razredbenog postupka, na Filozofski fakultet se ove godine prijavilo 4180 kandidata. Na teret Ministarstva bit će primljeno 609 kandidata, a studij će plaćati njih 334.

Velika navalu studenata ove je godine zabilježio i Stomatološki fakultet, gdje za 85 mjesta konkurira čak 180 kandidata. Na tom fakultetu osim klasičnog vrednovanja znanja buduće studente očekuje i provjera psihomotoričkih sposobnosti, odnosno ispitivanje spretnosti prstiju. S velikim brojem prijava "bori se" i Fakultet političkih znanosti, gdje se za 400 mjesta prijavilo nešto više od tisuću kandidata.

Rekorder u malom broju prijava ove je godine zasigurno Tekstilno-tehnološki fakultet, gdje se za 470 mjesta prijavilo samo 250 kandidata. Pomalo nezadovoljni su, zbog slabe zainteresiranosti studenata na Veterinarskom fakultetu, gdje se za 130 mjesta kandidiralo samo 159 maturanata. Na fakultetu kažu da je lani bilo više od 200 prijavljenih, pa su i ove godine očekivali veći broj kandidata. Grafički fakultet ima više slobodnih mjesta nego što se prijavilo kandidata, pa se za 195 mjesta prijavilo tek 189 maturanata. Budući studenti nisu pokazali zanimanje ni za Građevinski fakultet, koji ima 250 slobodnih mjesta za koja se prijavilo 330 kandidata.

Tradicionalno, najveću gužvu budućih studenata imaju Pravni i Ekonomski fakultet. Ekonomski ima 2035 mjesta i više od 3200 kandidata, a Pravni fakultet upisuje ukupno 1020 studenata za pravni smjer, a prijavilo se 1500 kandidata.

R. Vukadin i S. Kukavica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije