DUGA POVIJEST OBEĆANJA

Tomašević je jučer najavio gradnju garaže u Klaićevoj, evo što je 2012. Bandić obećavao tamo napraviti

Foto: Sanjin strukić/Pixsell, Grad Zagreb
1/7
23.08.2024.
u 07:30

Čak je i početak radova najavljen za 2016., ali realizacija je izostala. Aktualni gradonačelnik pak najavljuje da će sada projekt biti financiran u cijelosti gradskim novcem, a što se tiče starih obećanja Tomašević je i sam tijekom mandata često izjavljivao da mu je najdraže kada dovrši projekte koji se obećavaju 20 ili više godina pa obećaje da će isto biti i u ovom slučaju.

Klaićeva ulica dobit će jednu od najvećih podzemnih garaža u metropoli. Obećanje staro više od 20 godina korak je bliže ispunjenju. Grad je objavio kako je izabran projektant za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, odnosno sve potrebne papire za gradnju garaže od 800 mjesta na tri etaže ispod školskog igrališta omeđenog Kačićevom, Klaićevom i Ulicom Kršnjavoga.

Natječaj za projektiranje vrijedan 650 tisuća eura objavljen je krajem veljače, a danas, pola godine kasnije, odabrani projektant ima rok od devet mjeseci da izradi dokumentaciju, nakon čega će biti poznato kako će objekt izgledati, ali i još važnije koliko će biti potrebno vremena i novca za realizaciju. Gradska uprava početak radova najavljuje za sljedeću jesen te navodi kako će, osim širenja parkirališnih kapaciteta, u sklopu projekta urediti i postojeće sportsko igralište koje je dotrajalo.

"Na igralištu će biti osigurani sportski tereni za atletske discipline, atletska kružna staza, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku. Izgradit će se i nove svlačionice sa sanitarnim prostorima i spremištem", piše u priopćenju.

POVEZANI ČLANCI:

– Novim parkirališnim kapacitetima smanjit će se priljev vozila u centar – kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Sve ovo planirano je prije više od deset godina. Još 2012. godine tadašnja gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem potpisala je ugovor s konzultantskom tvrtkom iz Nizozemske koja je trebala pomoći pripremiti projekt za početak gradnje 2013., i to modelom javno-privatnog partnerstva jer je procjena bila da se radi o skupocjenom ulaganju od oko 40 milijuna eura. Bandić je tada obećavao da će se time rasteretiti promet u centru, a planirano je da garaža ima četristotinjak mjesta za građane te dio rezerviranih mjesta za bolnicu.

Stariji pamte i sukob Tomaševića i Bandića oko obližnje lokacije oko koje se i danas lome koplja, a to je HNK. I dok je glavna tema ovih dana biciklistička staza i ukidanje parkiranja na sjevernoj strani, ranije je Bandić obećavao garažu ispod trga i kopanje tunela do HNK da si "dame i gospoda ne uprljaju cipele dok idu u kazalište".

11.09.2008.,Zagreb- Udruga za zastitu okolisa UZOR iz Resnika i aktivisti Zelene akcije prosvjeduju ispred Gradskog Poglavarstva zbog gradnje spalionice u gradu Zagrebu. Prosvjednici zele uruciti veliko kartonsko uho gradonacelniku grada Milanu Bandicu jer kazu da Bandic nije cuo za alternativu spalionice.Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomasevic.rPhoto:Slavko Midzor/24sata
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

No, vratimo se na 2012. kada je učinjen konkretan korak prema garaži u Klaićevoj. Dvije godine kasnije francuski konzorcij koji upravlja zagrebačkim aerodromom iskazao je interes za investiciju, čak je i početak radova najavljen za 2016., ali realizacija je izostala. U međuvremenu se odustalo od takvog modela, a Tomašević najavljuje da će sada projekt biti financiran u cijelosti gradskim novcem, a Tomašević je i sam tijekom mandata često izjavljivao da mu je najdraže kada dovrši projekte koji se obećavaju 20 ili više godina pa obećaje da će isto biti i u ovom slučaju.

Komentara 5

BU
burza
08:08 23.08.2024.

Ajde Tomica prvo rijesi smece onda nastavi Bandiceve projekte jer svoje nemres osmisliti

Avatar ilirac
ilirac
08:49 23.08.2024.

Zaboravio TTeac reci da projekt, koji je placen vec postoji i da ga se treba samo realizirati. Ali zasto ne bi netko digao 650 000 ojra na novoj dokumentaciji i rekao ovo sto je rekao i ostao ziv. Cudno kako ga mediji ne pitaju nista oko toga, pocev od predmetnog.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:31 23.08.2024.

Tomek a da nam prvo osiguraš struju i vodu pa da tek onda počneš sa grandioznim projektima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije