Grah i štrukle u Maksimiru

Tomašević: Praznik rada slavit će se uz Zdenku Kovačiček, Dragu Diklića i Jimmyja Stanića

storyeditor/2023-04-25/PXL_250423_99552214.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.04.2023.
u 16:58

Na redovnoj konferenciji najavio je i kako bi do kraja godine trebali napokon početi i radovi na Paromlinu

Praznik rada u Maksimiru slavit će se uz Zdenku Kovačiček, Jimmyja Stanića i Dragu Diklića te orkestar ZET-a, zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Zle bubnjare, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji za novinare. Pozvao je Zagrepčane na tradicionalno okupljanje u parku u kojem će se, naravno, i ove godine dijeliti grah, i to 30.000 porcija, ali i štrukle, što je lani uvedena novost, a istaknuo je i da će pribor za jelo biti biorazgradiv kako bi se što manje zagađivao okoliš.

O programu proslave, među ostalim, govorio je nakon što je sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom obišao radove na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u sklopu projekta obnove vrijedne 26,5 milijuna eura. Europska unija sufinancira ga s 10 milijuna, još oko 9,2 milijuna eura dolazi iz Fonda solidarnosti, a Grad će pak za projekt rekonstrukcije zdanja u Demetrovoj izdvojiti oko 7,3 milijuna. A do kraja godine, kazao je također Tomašević, trebali bi napokon početi i radovi na Paromlinu.

– Riječ je o najvećem kapitalnom projektu u našem mandatu jer ondje neće biti samo knjižnica, već i multifunkcionalni prostor za cijeli grad. Vrijedan je pola milijarde kuna, a s obzirom na poskupljenje građevinskoga materijala, ulaganje bi moglo biti i veće – istaknuo je.

Javna bi nabava, dodao je, trebala biti raspisana do ljeta, a u srpnju će se ići i u rebalans gradskoga proračuna kako bi se mogla financirati prva faza gradnje. Napomenuo je i da su naručili uklanjanje derutne zgrade nedaleko od planiranog centra, ali je vlasnik odlučio to sam učiniti.

– Uklanjat će se još neke zgrade na tom području koje su više desetljeća zapuštene. Sve ono što smo rekli da ćemo napraviti, to i radimo – poručio je Tomašević. Priprema se i krčenje prostora kako bi pristup knjižnici i društveno-kulturnom centru bio što reprezentativniji, rekao je Korlaet, a istaknuo je i da će se ispod biti podzemna garaža.

– To je zapadni ulaz u zonu Gredelj, kojim se također bavimo u dogovoru s Ministarstvom prometa i HŽ Infrastrukturom te imamo ideju povezivanja tih dvaju prostora – kazao je.

Osvrnuli su se i na krajem prošloga tjedna objavljeno izvješće o lanjskome poslovanju Holdinga.

– Prvi put od 2019. godinu je završio u plusu, iako ćemo se i dalje baviti refinanciranjem duga koji nam je ostavljen – rekao je Tomašević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije