Prijedlog

Trgu bana Josipa Jelačića dodati i ime dr. Franje Tuđmana

 Pogled na trg bana Josipa Jelacica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
29.09.2015.
u 09:00

Prijedlog su dali građani, a o njemu će u 11 sati raspravljati Odbor za imenovana u gradskoj skupštini, gradonačelnik smatra da po Tuđmanu treba nazvati Zračnu luku

Hoće li Trg bana Jelačića postati Trg bana Jelačića i dr. Franje Tuđmana?

O najnovijem prijedlogu kojim se pokušava pronaći "dostojan" trg prvom hrvatskom predsjedniku, a koji je uputila Zagrepčanka Suzana Obrovac, danas odlučuje Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine, a ako ga oni prihvate, o tomu će već na sljedećoj sjednici odlučivati i gradski zastupnici.

Vic ili provokacija

Zanimljivo je da će se uz ovu točku ponovno odlučivati i o još jednom prijedlogu, ovaj put Zagrepčanina Darka Oreča da se preimenuje Trg maršala Tita. Predsjednik skupštinskog Odbora Zoran Piličić (HDZ) kazao je da je Odbor dobio prijedloge građana no da to još ništa ne znači jer svatko ima pravo predložiti imenovanje ili preimenovanje ulica i trgova.

– Svaki prijedlog koji dobijemo od građana stavljamo na stol i o njemu razgovaramo. Uvijek se pozivaju i inicijatori da prijedlog pojasne i odgovaraju na pitanja. Ti prijedlozi nekomu mogu biti smiješni ili nepotrebni, no naše je da ih obradimo te prihvatimo ili odbacimo – kazao je Piličić. Dodao je da se o prijedlozima neće razgovarati ako se predlagatelji ne pojave, te će se u tom slučaju predmet prebaciti za sljedeću sjednicu.

Urbanist Niko Gamulin na ideju o "proširenju" imena Trga bana Jelačića Tuđmanovim samo je kazao: "To je više vic ili provokacija. Ne treba trošiti riječi na takve gluposti."

'Već ima svoj trg'

O svemu se još prošli tjedan oglasio gradonačelnik komentirajući prijedlog.

– Franjo Tuđman ima svoj trg. Izglasao ga je, na moj prijedlog, 51 zastupnik u Skupštini, koji su izabrani na najdemokratskiji način – rekao je Bandić te dodao da će Trg Franje Tuđmana biti najljepše uređen trg s najljepšim spomenikom u Hrvatskoj i da Trg maršala Tita još neće mijenjati ime.

– Prvi hrvatski predsjednik 1993. spriječio je da se taj trg preimenuje. Tko sam ja da ne poštujem njegovu odluku. Ako  Zagrepčani žele izaći na referendum, raspisat ću ga, premda smatram da tih 10 milijuna možemo bolje potrošiti – rekao je Bandić i dodao da je po njegovu, da bi se Zračna luka Zagreb već odavno zvala po Tuđmanu – kazao je tada Bandić.

Slična vruća tema oko imenovanja na Odboru bila je u studenom 2013. kada su zastupnici raspravljali o prijedlogu inicijative Krug za trg da se Trg maršala Tita promijeni u Kazališni trg. Tada je na sjednicu stigao i gradonačelnik koji je apelirao da se sve odgodi za mjesec-dva i da se formira komisija stručnjaka koji će savjetovati Odbor. No, na kraju se glasovalo, protiv prijedloga su bili bandićevci i SDP-ovci, HSLS je bio suzdržan, dok je prijedlog podržao samo Piličić.

Ključne riječi

Komentara 19

IV
ivaba
12:12 29.09.2015.

Tesko za povjerovati da ovakve ideje nekome uopce dodu na pamet!!!!!!!! Promjeniti Trg JB Tita u Trg dr Franje Tudmana i to je jedino ispravno…………..

SO
sojko2
12:00 29.09.2015.

uzeti najljepši trg u Zgb jednom od 10 najvećih zločinca u povijesti svijeta i nazvati ga po tuđmanu

Avatar liquidsky
liquidsky
12:13 29.09.2015.

Glupost. Treba ga nazvati imenom najvećeg sina ove i susjedne nam zemlje od konca Drugog svjetskog rata: imenom Milana dipl.polit. Bandića. Kakvi banovi i kakvi doktori, njihovo je vrijeme prošlo. Ili Trg nazvati samo numeričkom oznakom 365.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije