Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVOG ČETVRTKA

Tuškanac u gostima donosi premijere dokumentaraca nastalih prije nekoliko desetljeća

Foto: Tuškanac u gostima
1/5
18.06.2024.
u 09:30

Ciklus nazvan “Restauracije: Branko Marjanović – čudo prirode” obuhvaća odabrane dokumentarce koji umjesto nizanja gomile podataka stavljaju fokus na uzbudljivu svakodnevicu i ponašanje fascinantnih kopnenih i morskih životinja

Kako izgledaju prvi mjeseci života medvjedića i kako je životinjska lukavost povezana s preživljavanjem u nepogodnim uvjetima možete otkriti u filmovima “Buđenje” i “Lisica” autora Branka Marjanovića koji, iako su nastali prije 60 godina, ovoga četvrtka u 19 sati imaju premijeru. Ta su dva filma, naime, među pet digitalno restauriranih Marjanovićevih djela koji će se prikazati u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5.

Premijere donosi Tuškanac u gostima, a projekt obnavljanja provodi se u sklopu programa digitalne restauracije Zagreb filma u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva te uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Ciklus nazvan “Restauracije: Branko Marjanović – čudo prirode” obuhvaća odabrane dokumentarce koji umjesto nizanja gomile podataka stavljaju fokus na uzbudljivu svakodnevicu i ponašanje fascinantnih kopnenih i morskih životinja.

Tako će publika imati priliku gledati i “Lepezu svetog Jakova” o istoimenoj školjci koja ima oko stotinu očiju i kreće se “na mlazni pogon” te izbacujući vodu pokušava pobjeći od predatora, morske zvijezde. U dokumentarcu “Submarina” pokreti plivača spajaju se pak s igrom morskog ljiljana, konjića i jastoga, a film “Puh” donosi duhoviti prikaz proždrljive i lukave životinje koja je nekada bila predmet raznih praznovjerja, ali i cijenjena zbog svog krzna i okusa.

VEZANI ČLANCI:

Osim po visokom estetskom standardu, Marjanovićevi dokumentarci zapaženi su i po inovativnoj tehnici snimanja i montaže te efektnim glazbenim akcentima, a uključuju i jedinstven humanistički pristup koji zagovara potrebu za kontroliranom međuovisnošću čovjeka i prirode radi održivosti ekosustava. Restaurirani su u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, a kustos programa viši je filmski arhivist Juraj Kukoč. Ulaz na projekciju je besplatan, a prije prikazivanja dokumentaraca o opusu i doprinosima autora govorit će sveučilišni profesor i filmolog Hrvoje Turković. 

FOTO: Ovako izgleda Modrićev penthouse u centru Zagreba. Vatreni je platio bogatstvo


1/17

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije