Zagrebački holding

Tvrdili da su uzeli kredit od 130 milijuna, a zadužili se za 280 mil.!

covic
Robert Anić/Pixsell
09.07.2010.
u 15:17

Dan nakon što nam je glasnogovornik Holdinga D. Viro rekao da je Holding uzeo kratkoročni kredit od 130 mil. kuna, danas je objavljeno službeno priopćenje da je sa Zabom ugovorio kratkoročno zaduženje od 280 mil. kuna!

Dan nakon što nam je glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro rekao da je Holding uzeo kratkoročni kredit od 130 milijuna kuna, danas je objavljeno službeno priopćenje da je sa Zagrebačkom bankom ugovorio kratkoročno zaduženje od 280 milijuna kuna!

Predsjednik uprave Ivo Čović kaže da su kredit dobili bez ikakvih dodatnih jamstava. Kažu da će tim kreditom podmiriti dospjele obveze za nabavu tramvaja i autobusa, dovršetak stambenog naselja Sopnica... No kredit će se najvećim dijelom ipak utrošiti na isplatu 12.000 radničkih plaća za lipanj (ukupno 140 milijuna kuna).

Skupština omogućuje Čoviću da se zaduži za još 150 milijuna eura

Ured za financije danas je odlučio da im gradonačelnik Milan Bandić i uprava Zagrebačkog holdinga pošalju sve ugovore o odnosima Grada i Holdinga koje se tiču dizanja kredita, kupovine tramvaja, gradnje škola i vrtića. Žele utvrditi postoje li klauzule kojima se u pojedinim slučajevima regulira tko plaća obveze i koje su posljedice ako Grad ne podmiruje račune prema Holdingu. Povod je što je u rebalansu proračuna, koji je sa 7,4 milijarde smanjen na 6,95 milijardi kuna, a o kojemu su raspravljali, gradonačelnik oduzeo ZET-u 95 milijuna kuna.

- Nije rečeno je li tih 95 milijuna kuna oduzeto za subvenciju đaka, umirovljenika, časnih sestara ili koga već. Maknuto je bez obrazloženja kome se točno uzima - kazao je Igor Rađenović, predsjednik odbora. SDP će na Skupštinu poslati amandman kojim će tražiti da se ZET-u vrati novac te predložiti stavke s kojih treba "uštipnuti" jednak iznos. U hitnu proceduru Gradske skupštine bit će uvršten prijedlog kojim će se Holdingu omogućiti da kredite diže bez suglasnosti gradonačelnika. Tako će omogućiti da se Holding najesen legalno zaduži za 150 milijuna eura kojima će podmirivati kamate, rate leasinga, plaće i ostale troškove.

Kreditom od 280 milijuna kuna koji je Holding uzeo u četvrtak da bi radnicima isplatio plaće predsjednik uprave Ivo Čović svjesno riskira kaznenu prijavu jer nije dobio suglasnost Nadzornog odbora (čiji predsjednik nema ovlast za potpisivanje jer nisu upisani u sudski registar) i gradonačelnika, a za kredit nije raspisan ni javni natječaj.

Komentara 27

Avatar ljutatrava
ljutatrava
05:16 10.07.2010.

..280 mil.kn odmah,na jesen još 150 mil.€....a na zimu,koliko na zimu,pa proljeće...nema nam pomoći uz ovakvu ekipu,nikada nećemo iz duga.

DU
Deleted user
15:32 09.07.2010.

Kako ono ide onaj napjev kujice: Laži me, laži, ti me lažeš najbolje!? Sjetite se kako su govorili (Bandić, osobno) da će sve biti jeftinije kad se objedini na jedinstvenu komunalnu uplatnicu ZG Holdinga... Ili neke druge laži, svejedno!

SL
slucajniprolaznik
08:49 12.07.2010.

vrijeme je da se smijeni sdp i dođe Katolik za Gradonačelnika??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije