Kvartovska tribina

'U 16 godina kuća mi je u fekalijama plivala već 13 puta'

mrzljak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
17.04.2015.
u 12:00

Za veće kiše diže se sav sadržaj iz loše izvedene odvodnje poplavi dvorišta u Ulici Mrzljak

Za svake naoblake Ljiljana Vidović sa strepnjom gleda u nebo.

U glavi joj se roje mogući scenariji koje će doživjeti padne li kiša. Gotovo za svakih obilnijih padalina ona muku muči s kanalizacijom premalog kapaciteta. Već 18 puta u posljednjih 16 godina, kaže, poplavilo joj je dvorište, a 13 puta kuća.

Tri puta mijenjala je namještaj. Iz kuće se ne usudi otići na dulje vrijeme i ostaviti je bez nadzora. Jer, kad počnu kiše i od pritiska iz kanalizacije počne šikljati voda i sve fekalije, Ljiljana Vidović zna da mora obuti gumene čizme i rukavice, uzeti vile i početi čistiti.

Nitko joj nije odgovorio

– Cesta u Ulici Mrzljak nekad je bila u razini dvorišta, no loše su izveli kanalizaciju. Kopali su dva i pol metra umjesto četiri metra pa su asfalt digli još metar i pol. A i promjer cijevi nije sto, koliko bi trebao biti, nego 60. Svi su upozoravali na pogrešku, ali oni koji su izvodili radove nisu reagirali – objašnjava Ljiljana te dodaje da i susjedi imaju sličnih problema. Prije desetak godina ulicu su obišli i zaposlenici Vodoopskrbe i odvodnje. No, nije se ništa poduzelo.

– Kad su vidjeli stanje, rekli su da je to izvor zaraze – kaže umirovljenica koja je nekad radila u vojsci. Samo za zadnje poplave fekalija potrošila je oko 80.000 kuna na uređenje podrumske prostorije u kojoj provodi vrijeme.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Prije zadnjeg preuređenja prostorija je toliko zaudarala da nisam mogla boraviti unutra. Zidovi su bili smeđi, nije mi neobično ni kad voda šiklja iz zahodske školjke. Sada sav namještaj moram odmicati od zida da ga ne uhvati vlaga – kaže dodajući kako nema službe kojoj nije pisala, no nitko joj nikad nije dao konkretan odgovor. Istodobno, računi pa i opomene pred ovrhu za slivne vode pristižu, no odbija ih platiti.

Sve iskopati i opet položiti

S problemom je upoznat i predsjednik gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak, koji kaže da je kontaktirao nadležne te slao oštre dopise na nekoliko različitih adresa.

– Rješenje koje predlaže gospođa, da se sve iskopa i ponovno položi kanalizacijska mreža, velika je investicija – kaže Kompesak te dodaje kako je to problem koji se rješava već neko vrijeme. Iz Vodoopskrbe i odvodnje kažu da će izaći na teren i utvrditi činjenično stanje, nakon čega će znati i konkretnije odgovoriti te pristupiti rješavanju problema, ako je u njihovoj nadležnosti.

Komentara 1

Avatar rajetin
rajetin
23:11 21.04.2015.

" Ljiljana Vidović zna da mora obuti gumene čizme i rukavice, uzeti vile i početi čistiti." Kud ćeš na drek svilama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije