Otkako je počela proizvoditi svježi sir, prije dvadeset godina, Gabriele Johanna Kovač prodaje ga na tržnici u Utrini.
Mnogi stanovnici tog novozagrebačkog kvarta i okolice odrasli su na njenom svježem siru, a i ona je, kako sama kaže, ostarjela pokraj njih. Za svoj je sir u subotu na Cvjetnom trgu dobila i priznanje pa je tako postala sedma proizvođačica ZG sireka, marke proizašle od Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Mjesečno četiristo sireva
– Mnogo znači biti dio ZG sireka. Iako kupci znaju da je sve domaće, bez štetnih tvari, sad sam i službeno dobila certifikat – rekla je Gabriele Johanna Kovač i dodala da su analize sira uzimali krajem lipnja. Sir proizvodi na svojem OPG-u u Zablatju pokraj Velike Gorice, a mjesečno iz njene “radionice” izađe njih oko četiristo.
– Dobivam ih od sedam kravica, za koje se brinu i suprug i sin – kaže Kovač. Nije joj problem buditi se svaki dan u 5.30 sati da ih nahrani niti ustati oko 4 subotom kad ide na Utrinu. Svaki tjedan proda oko sto sireva, koliko ih donese na svoj štand, a koštaju od 12 do 14 kuna.
– Nije baš isplativo, ali uživam u pravljenju sira – kaže ova ekonomistica po struci koja se prekvalificirala i završila školu za mljekara i sirara.
Pet stoljeća star
Kao tradicionalni proizvod Zagreba, ZG sirek dobio je svoj žig za podrijetlo i kvalitetu proizvoda, a jamči da u proizvodnji sudjeluju isključivo educirani sirari, da je pripremljen po recepturi koja postoji u Zagrebu najmanje pet stoljeća te da je neosporno svjež, kvalitetan, zdrav i nadasve – zagrebački.