Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prolaz matice hrvatskih obrtnika

FOTO U sklopu Adventa u Zagrebu otvoren i Obrtnički Advent: Na programu brojne radionice, filmovi...

Zagreb: Svečano otvaranje Obrtničkog Adventa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/37
03.12.2023.
u 19:33

U sklopu programa otvaranja nastupio je dječji zbor „Kikići i genijalci“, predstavila se grofovska svita Udruge „Plemićka mladež“ te je održana kreativna radionica „Čaj sa gđom. Mraz“ koja je i sama obrtnica.

Paljenjem lampica na velikom boru jučer je svečano otvoren i tradicionalni Obrtnički Advent. Organizirale su ga zagrebačka te Hrvatska obrtnička komora, tematski je usmjeren na najmlađe, a njime obrtnici žele podsjetiti građane na ljepotu djetinjstva, bezbrižnost igranja, kreativnosti i slatke trenutke kojih se uvijek rado prisjećamo.

– Pozivamo sve građane i posjetitelje da navrate u Ilicu 49 i vikend provedu u našem predivnom adventskom obrtničkom kutku. Za naše mališane pripremili smo radionice i igraonice, dječje filmove i druženja, nastupat će dječji zborovi. Sve u svemu puno veselja u blagdanske dane – rekao je predsjednik zagrebačke Obrtničke komore Antun Trojnar.

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika bio je prvi „shopping centar“ u Zagrebu, a i danas je okružen obrtničkim radionicama starih zagrebačkih obrtnika.

– Iako ne možemo konkurirati velikim centrima, nudimo nešto mnogo bolje, a to su kvaliteta, tradicija i ručno izrađeni predmeti. Obrtništvo postoji od 14. stoljeća, opstaje i živi. Imamo što ponuditi, a trend obrtništva u posljednjih nekoliko godina je pozitivan. Obrtništvo, znanje i ručni rad je postalo „in“. Tu je i naš Zagreb Craft Shop pokrenut prije šest godina gdje se mogu pronaći razni proizvodi naših obrtnika – istaknuo je Trojnar. Dodao je kako Advent uvijek posvećuju najmlađima jer je jedna od misija OKZ-a privući što više mladih u obrtništvo i stvarati nove vrijednosti za budućnost.

Marljive ruke zagrebačkih obrtnika i obrtnica svakodnevno stvaraju najljepše dječje uspomene u obliku igračaka, slastica i licitara, koje su unikatne, tradicionalne i autentične.

VEZANI ČLANCI: 

– U sredini našeg prolaza nalazi se prekrasan bor koji krase ručno rađeni i obojeni drveni ukrasi i licitari, djela naših obrtnica i obrtnika. Po tome je jedinstven u gradu jer budi emocije djetinjstva, topline, doma i obitelji. Na simboličan način slavimo završetak još jedne uspješne godine za obrtnike i ulazimo u novu sa ciljevima za sigurnije i jače obrtništvo u Zagrebu – naglasio je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti.

U sklopu programa otvaranja nastupio je dječji zbor „Kikići i genijalci“, predstavila se grofovska svita Udruge „Plemićka mladež“ te je održana kreativna radionica „Čaj sa gđom. Mraz“ koja je i sama obrtnica.

– Ja sam poduzetnica i obrtnica i ne nosim samo poklone u ovo doba godine. Ja radim cijelu godinu, trudim se i opstajem. Svima vam u ovo doba želim da se zajedno prisjetimo starih običaja, dostojanstva i galancije, onako kako je nekada bilo, i da se svi više poštujemo – poručila je. 

VEZANI ČLANCI: 

Obrtnički Advent od ove je godine dio Adventa u Zagrebu, a iz OKZ-a poručuju kako im je drago što je Turistička zajednica Grada Zagreba prepoznala značaj i bogatstvo stvaralaštva hrvatskih obrtnika u ukupnoj turističkoj ponudi Grada te da su postali dio ove manifestacije.

Čarobni adventski kutak grada obrtnici su ove godine obogatili brojnim obiteljskim sadržajima. Svaki vikend održavat će se radionice i predstave, uz zajedničko igranje društvenih igara i koncerte dječjih zborova, te face painting. Na Badnjak, uz kultni film „Vlak u snijegu“, dočarat će se čarolija putovanja vlakom, ali i potaknuti djecu i odrasle na razmišljanje o važnosti zajednice i kolektiva kako bi se lakše prevladali problemi. Baš takvi su i obrtnici koji na taj način opstaju desetljećima. 

U sklopu programa u toku tjedna predstavljat će se udruženja obrtnika s područja grada i Zagrebačke županije sa svojim uslugama i proizvodima. Zagreb Craft Shop koji se nalazi u samom prolazu nudi unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika u kojem svatko može pronaći prigodan poklon za adventsko vrijeme. Zavirite u centralno mjesto za najbolje zagrebačke obrte, kupovinom podržite njihov rad i kupite ono što vrijedi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije