Jest će se raclette, čvarci...

Ugostitelji mame novotarijama: Pa u našem je biznisu Advent – špica!

12.11.2016., Zagreb - Andrija Pirnat, vlasnik Swanky Mint hostela. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.11.2016.
u 10:19

Ho(s)teli su bukirani, spremna je aparatura za kućice koje će preplaviti grad, svi se nadaju navali turista...

Već početkom listopada rezervirale su se sobe za prvi adventski vikend, 26. i 27. studenog.

Zagrebački su hoteli gotovo popunjeni i tijekom cijelog prosinca, a ništa drukčije nije ni u hostelima, u kojima je, unatoč tome što njihovi gosti nemaju naviku bukiranja unaprijed, popunjenost vikendima više od 90 posto. Mnogi su osmislili i posebne zimske pakete. Noćenja su nešto skuplja nego lani, kažu u hotelima, u kojima je prosječna cijena sobe s bračnim krevetom nešto više od sto eura. Postoje šanse da idu još gore, s obzirom na interes i veliku popunjenost. A u posljednjim su pripremama za blagdanski biznis i ugostitelji. Za goleme je zalihe još rano, kažu, no sva je aparatura potrebna za posluživanje iz kućica koje će preplaviti grad prošla servise i čeka početak Adventa.

Ako plane 50 porcija sarmi...

Brašno će za fritule Tomislav Galić i Igor Ratković iz Bara 45 kupiti tek dan ili dva ranije jer je važno, vele, da namirnice budu što friškije kako bi i slastice bile bolje. A moraju paziti kako bi zadržali titulu najboljih fritula na Adventu koju su im nadjenuli posjetitelji. Kućice drže na Zrinjevcu i Tomislavcu, a recept ne otkrivaju.

– Sami smo ga osmislili, a toliko je dobar da su nas znali i špijunirati. No, nitko nas još nije uspio kopirati. Radili smo svugdje u Hrvatskoj, ali Advent nam je “špica” – kaže Tomislav Galić.

Stjepan Jakševac na svom imanju u Šenkovcu osmišljava meni koji će nuditi u kućici “Stara preša”, no ni on ne otkriva koliko je češnjovki, bunceka i drugih domaćih proizvoda pripremio.

– Strašno je velika potražnja za mjestom u kućici, žele na Adventu biti i oni koji nisu ugostitelji, pa čak i mene pitaju kako ju unajmiti. Ja sam na Zrinjevcu pet godina, a dolaze mi pomagati i roditelji – govori Jakševac, dodajući da i oni zalihe nabavljaju dva-tri dana prije, a o količini odlučuju s obzirom na to koliko su prodali.

– Ako je planulo 50 porcija sarmi, primjerice, onda ćemo za sljedeći dan skuhati više – objašnjava.

Prvi će put na Adventu s novim specijalitetom sudjelovati Saša Frid. Radit će na Tomislavcu švicarski raclette, sir koji se zagrijava, a potom topljen stavlja na kuhani krumpir ili kobasicu.

– Dogovorio sam i dobavljača koji će mi dostavljati robu dva puta tjedno iz Italije. Nadam se da ću dnevno prodati jedan do dva sira koji teže 5-6 kilograma – kaže Frid.

Najbolji kuhari na Fuliranju

Njegovo će jelo biti dio ponude uz klizalište, kojim na dan prođe 2000 ljudi, a smjestit će se na Tomislavcu još 20-ak ugostitelja. Dok su lani hit bile germknedle, ove su godine novotarije čvarci, uštipci s pršutom, mast na kruhu, hladetina, sir i vrhnje, kobasica sa sirom, pekarski krumpir, bratwurst, teleći trganci, krušček s bučom i skutom... Na Zrinjevcu će svoje specijalitete nuditi 13 ugostitelja, a u 11 kućica na Fuliranju u Tomićevoj jela će spremati najbolji hrvatski kuhari. Ugostitelji se nadaju i većem broju gostiju nego lani, a tomu u prilog idu rezervacije smještaja. Kompletno bukiran prosinac imaju u hotelu DoubleTree by Hilton, a u Esplanadi, primjerice, već sad 60 posto više rezervacija nego 2015., pri čemu su primijetili i da ima dvostruko više individualnih turista koji ciljano dolaze na Advent. “Individualci” ipak najčešće odsjedaju u hostelima, koji su također osmislili poseban program. Tako će u Swanky Mintu kreirati zimski vrt u kojemu će u kućicama prodavati hranu, a bit će i zimskih koktela.

– Lani smo imali vidljiv porast prometa u baru, a ove bismo godine mogli osjetiti još veći utjecaj Adventa na poslovanje – kaže vlasnik Andrija Pirnat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije