'Glasujte za mene'

Ulovili Bandića u prekršaju: K'o boga te molim, daj se smiri

Bandić i divlje odlagalište (1)
Jurica Galoic/PIXSELL
24.04.2013.
u 12:10

– Vaša je zadaća da 19. svibnja izađete na izbore i glasujete za mene – poručio im je Bandić kršeći tako zakon jer je promidžba u školama za vrijeme izbora zabranjena

Hoćete li nam objasniti zašto imate više od 200 kaznenih prijava? Upitao je to gradonačelnika Zagreba Milana Bandića aktivist Građanske akcije jučer na jednoj od tribina na kojima je raspravlja o legalizaciji bespravne gradnje. Naime, Građanska akcija odlučila je provjeriti pritužbe građana koji tvrde da Bandić na skupovima zapravo vodi predizbornu kampanju pa su posjetili skupove u Klaki i Čučerju.

Bandića je to nakratko omelo pa je zaprijetio i pozivanjem policije. 

– K'o boga te molim, daj se smiri. Pustite me da radim. Cijenite gradonačelnika, ja vas cijenim kao građane – krenuo je Bandić na što su se zaredali novi upiti. 

Nije se dao pa im je kazao:

– Vaša je zadaća da predate zahtjev za legalizaciju do 30. lipnja i da 19. svibnja izađete na izbore i glasujete za Milana Bandića za gradonačelnika. 

Ne htijući, upao je u klopku i tribinu koja se održavala u školi iskoristio za političku samopromidžbu čime je prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Članak 16. zabranjuje, naime, korištenje ureda, opreme i vozila u državnom i lokalnom vlasništvu za bilo koji oblik promidžbe političkih stranaka za izbora. 

No, iako je u školi pozvao nazočne da glasuju za njega, Bandić neće biti sankcioniran. 

GONG: Zna da može kršiti zakone

Kako su nam objasnili u Državnom izbornom povjerenstvu, izborna promidžba zapravo nije službeno počela i neće početi sve do 5. svibnja kada je zadnji rok za podnošenje izbornih lista što DiP-u onemogućava sankcioniranje eventualnih prekršaja izvan tog razdoblja. 

– Nema sankcija da se ovakvi istupi spriječe – objasnila nam je Maja Kojić, pravna savjetnica u DiP-u, kazavši kako je riječ o zakonskoj praznini jer DiP pokriva samo razdoblje službene kampanje koja počinje 5. svibnja i traje do predizborne šutnje. 

Upravo ovakav "nedostatak" ovlasti DiP-a kritizirali su u GONG-u.

– DiP mora postaviti malo veću ljestvicu pri sankcioniranju takvih stvari. Očekujemo da će svi kandidati poštovati zakone i načela transparentnosti financiranja i pokazati građanima da imaju čiste ruke. Uostalom, trebamo težiti da politička kultura bude takva da se sankcioniraju oni koji muljaju u kampanji – kazao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Nema sumnje, kaže, da se Bandić ogriješio o zakon. 

– Ne traje kampanja samo kad je službena. Vi ćete cijelo vrijeme pripremati kampanju, i nekoliko mjeseci ranije. Cijelo vrijeme ste u kampanji i ako niste službeno kandidat. Trošite sredstva i to je normalno – objasnio je Zelić napominjući da ovo nije prvi put da Bandić krši propise o transparentnosti financiranja izborne kampanje.

– Sjetimo se predsjedničkih izbora. Ni dan-danas se ne zna tko mu je platio minimalno sedam milijuna kuna. I, nikom ništa. Nitko nije reagirao. Očito je Bandić naučio lekciju da može kršiti zakone i sva načela transparentnosti jer mu ništa neće biti – smatra Zelić pozivajući Državno odvjetništvo da napokon razriješi dubiozu o predsjedničkim izborima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije