VRHUNSKI ZAHVAT

Uskoro djeca neće u inozemstvo na operacije

27.02.2002.
u 00:00

* U Zagrebu se godišnje rodi stotinjak, a u Hrvatskoj oko 400 djece s prirođenim srčanim manama, od kojih se 230 operira u KBC-u Rebro

Večernjakov nedjeljni tekst o vrhunskom zahvatu na srcu dječačića starog osam dana i teškog 2,7 kilograma - prvi put izvedenom u Hrvatskoj, a koji u svijetu rade samo vrhunski centri - aktualizirao je problem novorođenčadi sa srčanim greškama i potaknuo čitatelje da nas zovu. Liječnički tim Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro vođen s prof. dr. Ivanom Jelićem - anesteziologicom dr. Višnjom Ivančan i kardiokirurgom dr. Darkom Anićem - koji je mališana, osmo dijete siromašne obitelji, spasio od smrti nikog nije ostavio ravnodušnim. No roditelje bolesne djece je - dotaknuo u srce! S dijagnozom "transpozicija velikih krvnih žila srca" dječak ne bi dočekao sljedeći dolazak američkog kardiokirurga dr. V. Novicka.

- Hvala Bogu da su taj teški zahvat na dječjem srcu napravili i naši liječnici. Moje je dijete teško bolesno, rođeno je sa srčanom greškom, i samo ga operacija može spasiti. Budući da su to vrlo teške operacije vjerojatno će ga operirati prof. Novick kad sljedeći put dođe u Hrvatsku. Uspjeh ekipe KBC-a Rebro me ohrabrio, a vjerujem i druge roditelje čija su djeca teško bolesna. Ako zatreba hitna operacija, znam da će moje dijete biti u sigurnim rukama - kazala je naša sugrađanka, koja je za javnost željela ostati anonimna.

Njezino je dijete jedno od godišnje stotinjak u Zagrebu, a 400 u Hrvatskoj koji se rode s prirođenim srčanim greškama, koji se moraju operirati. Kardiokirurzi KBC-a Rebro godišnje samostalno operiraju oko 130 mališana, a prof. dr. sc. V. Novick, američki dječji kardiokirurg još stotinjak. Prof. dr. sc. Novick je na inicijativu pedijatra prof. dr. sc. Ivana Malčića prvi put u Hrvatsku došao u Domovinskom ratu, a početkom ožujka u KBC-u Rebro operirat će - petstoto dijete!

- Gostovanja prof. dr. Novicka u našoj ustanovi su se pokazala opravdanim. Naši su se liječnici educirali za sve teške zahvate, i vjerujem da za godinu dana ni jedno dijete više neće morati na operaciju u inozemstvo. Premda se prof. dr. Novicka apostrofira vrlo skupim, jedan njegov zahvat stoji 1500 dolara. Dolazi samostalno, a logistika su mu anesteziolozi, tehničari i kirurzi KBC-a Rebro. Novac koji dr. Novick dobije od države za stotinjak operacija godišnje u nas jednak je svoti koju država izdvaja za teške operacije srca u inozemstvo za samo - šestero djece! Od 130 mališana koje mi operiramo, 30 posto su djeca ispod 10 kilograma, a 20 ih je u - prvom mjesecu života - kazao je prof. dr. sc. I. Jelić, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro.

Program dječje kardiokirurgije podržava i Ministarstvo zdravstva, što raduje i liječnike i roditelje, koje više neće ubijati neizvjesnost - hoće li njihovo dijete uopće doći na red za operaciju!

G. Rebić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije