REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević: Zagrebački proračun bit će 16.6 milijardi kuna, to je povećanje od 800 milijuna kuna

Zagreb: Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za medije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
15.11.2022.
u 12:01

Gradonačelnik je predstavio prijedlog proračuna za 2023. godinu. Kao najveću promjenu najavio je trostruko veća kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti, pobrojao je neke od projekata za nastavak mandata, ali nije mogao zaobići pitanja oko modela za otpad te smrada na Jakuševcu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom od 11 sati u prostorijama Gradske uprave održao je redovitu konferenciju za medije.

Prije konferencije gradonačelnik je novinarima predstavio prijedlog proračuna za 2023. godinu. Proračun će uskoro biti predstavljen javnosti jer bi na sljedećoj Skupštini, početkom prosinca trebao doći na dnevni red.

>> POGLEDAJTE SNIMKU:


>> TIJEK KONFERENCIJE:

S desetak minuta kašnjenja gradonačelnik i zamjenici stigli su pred novinare i započeli redovnu konferenciju za medije u Gradskoj upravi.

O proračunu

- Prvi puta ikad šaljemo zastupnicima ovako detaljan proračun. Zakon od nas traži drugu razinu detaljnosti, mi ga šaljemo prvi put ikada u četvrtoj razini - rekao je Tomašević najavivši novi proračun koji će sutra biti objavljen na stranicama Skupštine.

Proračun za 2023. će iznositi 16,6 milijardi kuna, odnosno 2.2 milijardi eura, što je povećanje od 800 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji, no to povećanje je zbog povećanja plaća većinski, najavio je Tomašević.

- Proračun Grada u užem smislu ostaje isti, ovo povećanje odnosi se na povećanja plaća o čemu je odlučila država - dodao je.

15.11.2022., Zagreb - HNB. Pocetni paket eurokovanica u plasticnoj vrecici. Kovanice eura su pakirane u male plasticne vrecice a njima se nalaze 33 kovanice vrijedne 13.28 eura odnosno 100 kuna. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL


O ulaganjima u sljedećoj godini

Najveća promjena, rekao je Tomašević, su kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti.

- To je trostruko više nego što smo imali do sada, a uložit će se u kapitalne investicije, od obnove škola, vrtića, izgradnje, nabave vozila za ZET...- nabrajao je Tomašević.

Što se tiče obnove škola u planu je sljedeće godine ulaganje od 260 milijuna kuna.

- Očekujemo i da će početi radovi na Gradskoj knjižnici Paromlin što je najveća investicija u našem mandatu od 500 milijuna kuna, a dio novca ćemo povući iz EU fondova. Paromlin nam je bitan iz više razloga jer je to početak obnove zone Gredelj - rekao je Tomašević.

09.11.2022., Zagreb - Gradonacelnik Tomasevic jucer je na otvorenju Interlibera jos jednom "skinuo prasinu" sa projekta knjiznice u prostorima starog Paromlina. Prva ideja o projektu objavljena je jos 2016. godine, a u razdoblju od listopada 2018. do ozujka 2019. godine proveden je javni natjecaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanistickog rjesenja za izgradnju Gradske knjiznice Grada Zagreba na toj lokaciji, na kojem je rad tvrtke “UPI-2M” d.o.o. odabran kao prvonagradjen. Potres i smrt gradonacelnika Bandica odgodili su realizaciju projekta. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


O povećanju udjela EU sredstava

Prema odluci o socijalnoj skrbi, povećavaju se i socijalni transferi za najugroženije, rekao je Tomašević.

- Početkom 2023. na cestama će prometovati 65 novih vozila ZET-a, dio njih već vozi. Uskoro planiramo i potpisati ugovor od 300 milijuna kuna za nabavu 20 tramvaja, potpisat ćemo ugovor i za 50 lokacija za podzemne spremnike, dakle 150 novih podzemnih spremnika, a počinjemo i sa solarnim elektranama. 2023. krećemo i sa projektom izgradnje pruge na Heinzlovoj - dodao je Tomašević.

Gradonačelnik je najavio kako će se povećati udio iznosa iz EU sredstava.

- 700 milijuna kuna je planirano ove godine, sljedeće godine planiramo 1.2 milijarde. Bitno je dodati da ćemo primitke od zaduživanja prepoloviti u odnosu na 2023. sa 1.2 na 600 milijuna kuna. Nastavljamo planirati suficit ukupnog proračuna 300 milijuna kuna kako bi neutralizirali deficit od milijardu i 400 milijuna kuna što nam je ostavljeno u nasljeđe od bivše vlasti, a što se prelilo i u kašnjenje u plaćanju - istaknuo je Tomašević i zaključio izlaganje o proračunu.

06.05.2018., Zagreb - Naselje Novi Jelkovec. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL


O cijenama za terase

- Radi se o vraćanju cijene koje su bile 2009. jer je tada naknada za terasu bila jednaka naknadi za rezervaciju parkinga - odgovorio je Tomašević na pitanje zašto se mijenja cijena najma parkirnog prostora za terase ugostiteljskih objekata.

Riječ je o povratku cijene na razinu od prije 13 godina, što će, smatra Tomašević, doprinijeti optimalizaciji situacije s parkingom u centru.

- U prvoj zoni imamo više povlaštenih parkirnih karata nego što ima parkirnih mjesta. U toj situaciji smo primjetili da neki ugostitelji s obzirom na to da cijena parkirnog mjesta je šestotinjak kuna mjesečno da bi polovicu godine imali terasu, a drugu polovicu ju koristili kao skladište, a istovremeno građani nemaju parking - naglasio je.

19.03.2022., Zagreb, Toplo i suncano subotnje popodne napunilo je terase svih ugostiteljskih objekata u centru grada. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elveđi / PIXSELL


O smradu na Jakuševcu

- Sve što sam najavio smo i napravili. I dalje se utvrđuje što je uzrok povećanog smrada zadnjih nekoliko tjedana. Međutim, nismo htjeli čekati pa smo odmah krenuli s mjerama na kompostani, u četvrtak smo krenuli s algama, u petak s drvnom masom kako bi se stabilizirala smjesa, a u ponedjeljak je počelo prekrivanje folijama - odgovorio je Tomašević.

Novinare je zanimalo i što je s drobilicom za otpad koja stoji na Jakuševcu i je li i ona uzrok loše kvalitete zraka. Nakon pitanja novinara Tomašević je na mobitelu pogledao stanje na mjernim postajama.

- Dušikov i sumporov dioksid nikada, cijelo ovo vrijeme, nisu prekoračili vrijednosti, a povećane su koncentracije lebdećih čestica pm2.5 i pm10 koje su najčešće uzrokovane zimskim vremenom, grijanjem i prometom... - ponovio je Tomašević.

Podsjetimo, prošloga tjedna održana je 17. sjednica Skupštine Grada Zagreba kojom je dominirala tema otpada i smrada koji osjeti veći dio Novog Zagreba, a najviše Jakuševčani, Prije Skupštine istim je povodom održan i prosvjed nezadovoljnih Udruga s Jakuševca koji su od Tomaševića zatražili datum zatvaranja odlagališta otpada.

22.02.2022., Zagreb - U DVD-u Jakusevac odrzana je tribina “Deponij Jakusevec - brdo smeca” o problemu otpada na Jakusevcu. Tribina je izazvala veliko zanimanje gradana, a medu okupljenima bili su i Davor Bernardic te Slaven Dobrovic. Iz gradske vlasti nije bilo predstavnika. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija


O modelu za otpad

Davor Bernardić na press konferenciji kazao je da će zbog pogodovanja morati biti ponovljen natječaj za bokseve.

- Ne mislim previše komentirati izjave zastupnika Bernardića, posebice uz njegovu naknadu pamet jer je bio predsjednik Skupštine i Bandićev prijatelj. Govori o nekakvom natječaju za bokseve, a natječaj javne nabave za bokseve ne postoji jer građani sami odlučuju koji će boks kupiti, tako da ne zna o čemu priča. Što se tiče odluka, imamo oko 300 odobrenja za postavljanje bokseva na javnim površinama koji su u različitim fazama i dobar dio građana je poduzeo neke korake. Uskoro ćemo objaviti i rokove do kojih će oni koji nisu učinili apsolutno ništa morati do određenog roka ispuniti ciljeve. Zbog novog modela i izvida kojih je bilo preko 5 tisuća smo maknuli već 50% spremnika s javnih površina - odgovorio je Tomašević.

Gradonačelnik je najavio i kazne za one koji nisu ništa poduzeli jer je, tvrdi, nepravedno prema građanima koji odvajaju, zato će se kažnjavati. Ponovio je i kako uskoro kreće odvoz miješanog komunalnog otpada jednom tjedno, a istom frekvencijom odvozit će se reciklanti.

26.10.2022., Zagreb - Tresnjevka. Na kontenjerima-spremnicima za mjesani komunalni otpad osvanule plave i zute naljepnice koje upucuju da se tu bacaju samo ZG vrecice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL


O snimanju filma

- Grad će izravno zaraditi oko 650 tisuća kuna od najma lokacija i slično, a neizravno oko 10 milijuna kuna, dakle ukupno oko 11 milijuna kuna - odgovorio je dogradonačelnik Korlaet kazavši kako će snimanje filma Canary Black trajati do početka Adventa zatim ponovno u siječnju.

13.11.2022., Zagreb - Zbog snimanja filma "Canary Black" tramvaji ne voze Frankopanskom ulicom, Trgom bana Josipa Jelacica, Ulicom Franje Rackog i Zrinjevcem. Tramvajski promet je obustavljen od 13. do 17. studenog. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL


O Trgu maršala Tita

- Rekao sam u kampanji i na početku mandata da promjene imena trgova nisu naš prioritet, a o tome ćemo razgovarati s koalicijskim partnerima - odgovorio je Tomašević na pitanje o prijedlogu SDP-a da se Trg RH preimenuje nazad u Trg maršala Tita.

Kazao je Tomašević i kako mu nema smisla govoriti o preimenovanju dok god te lokacije treba obnoviti.

>> VIDEO: Zbog snimanja filma Canary Black tramvaji neće voziti centrom Zagreba čak 6 večeri!

Komentara 18

LU
Lu13
12:11 15.11.2022.

Grad je zapusten i zmazan...Ovaj bi mogao malo izaći iz ureda i prošetati gradom da se sam uvjeri na šta grad liči

Avatar Dars
Dars
11:35 15.11.2022.

Kakvi ljevičarski aktivistički luzeri pa to je strašno, a mediji ih pokrivaju (jer su ideološki istomišljenici) i prenose doslovno njihove laži i uštedama dok prikrivaju katastrofalno stanje pogotovo vezano uz zbrinjavanje otpada.

DO
domolub
11:30 15.11.2022.

lako imati veči proraćun Kada ste svemu cjene podigli a narod trpi I Dura, ajd pokażte šta ste vi stekli vašim radom u udobnim vam foteljama ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije