Marko Capek na portalu Održivi život dijeli i "uradi sam" recepte za kozmetiku i slatkiše, ali i savjete za "zero waste" dekoracije. Nas su posebno privukli namaz od lješnjaka i kakaa te pasta za zube, a možete pokušati izraditi i prirodni dezodorans ili pak provjeriti koji drugi recept s adrese odrzivizivot.net.
S uljem paprene metvice
Sastojci za pastu za zube: 150 g ekstradjevičanskog kokosova ulja, 22 g (oko dvije jušne žlice) brezina šećera (ksilitola) u prahu, 80 g (oko šest žlica) kalcijeva karbonata u prahu, eterično ulje paprene metvice. Priprema: Otopiti kokosovo ulje na štednjaku i preliti u staklenku. Umiješati brezin šećer i kalcijev karbonat dok se ne dobije gusta masa bez grudica. Ako je pregusto, dodati još ulja, a ako je odviše tekuće, kalcijevog karbonata. U smjesu ubaciti 5-15 kapi eteričnog ulja metvice.
Delicija od lješnjaka i kakaa
Sastojci za domaći namaz od lješnjaka i kakaa: 50 g ekstradjevičanskog kokosova ulja, 50 g kakao maslaca, dvije jušne žlice visokokvalitetnog kakaa u prahu, 220 g lješnjaka (jezgre), trećina štapića vanilije, prstohvat soli, med ili agavin sirup ili javorov sirup. Priprema: lješnjake staviti u pećnicu na 180 stupnjeva osam minuta. Položiti ih u krpu i rolati kako bi se skinule ljuskice. Na štednjaku otopiti kokosovo ulje i kakao maslac. Sve staviti u blender. Ubaciti vaniliju i zaslađivač po želji, a za jači okus može se dodati i prstohvat soli. Namaz pohraniti u staklenku.
Prirodno uz pačuli i naranču
Sastojci za prirodni dezić: šest žlica ekstradjevičanskog kokosova ulja, četiri žlice shea maslaca (karite), šest žlica soda bikarbone, dvije žlice pčelinjeg voska, žlica ekstradjevičanskoga ulja jojobe, žlica i pol kukuruznoga škroba ili aru prah, 12 kapi eteričnog ulja pačulija (ili slična količina drugog), 12 kapi eteričnog ulja naranče (ili sličnog).
Priprema: Stavite veći lonac na manji u kojem ćete zagrijavati vodu i uz pomoć pare lagano rastopite vosak, masti i ulja. Počnite s pčelinjim voskom jer mu treba najdulje, a kad se otopi, dodajte shea maslac i potom kokosovo ulje. Kad se sve rastopi, skinite veći lonac s onoga s vrućom vodom, dodajte škrob i sodu bikarbonu te sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte eterična ulja. Pričekajte savršen trenutak, kad je smjesa još dovoljno tekuća da je prelijete u posudice, ali i dovoljno čvrsta da se odmah počne stvrdnjavati.