Da profesionalni šminkeri pripremaju glumce prije snimanja poznato je svima, no da i hrana koju se snima za reklamne ili u filmske svrhe ima svoje stiliste, na našem tržištu tek postaje aktualno. Dok je u Americi stiliziranje hrane profesija uz koju se veže obuka, seminari i radionice, u Hrvatskoj je ta neobična struka tek u povojima, no nekadašnja medicinska sestra Teodora Sijarto kroz svoja dijela itekako dobro radi na njenzinoj popularizaciji.
Pravo ili umjetno
Mnogi ionako ne vjeruju da je hrana koja se koristi u reklamama prava i upravo tu uskače stilistica iz Ruda kraj Samobora koja, kako objašnjava, želi spojiti jestivo i zdravo s lijepim izgledom. Rezultat toga su, pak, jela od kojih na prvi pogled rastu zazubice.
– Ono što neki koriste kako bi na fotografijama dobili rezultate kakve su zamislili, zna biti prestrašno, od laka za kosu, motornog ulja pa sve do krema za cipele. Mislim da je prirodno neusporedivo bolja opcija jer osim što servirana hrana fantastično izgleda, i jestiva je – objašnjava Teodora, kojoj je ideja za otvaranje tvrtke za ‘food styling’ pala na pamet tijekom porodiljnog.
– Volim kuhati i puno vremena provodim uz hranu, tako da se ideja nekako nametnula sama po sebi – prisjeća se Teodora početaka, kao i toga da ju je iznenadilo što se kod nas time bavi jako malo ljudi te je sve o poslu saznala pomoću literature, interneta i radionica preko kojih se povezala s food-stilistima iz svijeta, od kojih joj je najviše pomogla slavna Jacqueline Buckner, koja radi za neka od najvećih imena u prehrambenoj industriji poput Kelloggsa, Burger Kinga i slično.
Baš zbog toga što inzistira na prirodnim rješenjima za očuvanje hrane, Teodora se morala opskrbiti raznim trikovima, koje naravno ne otkriva javnosti. Ipak za čitatelje Večernjeg otkrila je kako se glazira povrće te kako će šlag ostati postojan duže vrijeme.
Želatinu u šlag
– Rastopite 30 g maslaca i propržite 15 g šećera da malo potamni. Dodajte 400 g očišćenih malih glavica luka pa smanjite vatru. Miješajte luk da malo potamni, nalijte 100 ml telećeg temeljca, nakon 15 minuta luk malo posolite i miješajte da se potpuno presvuče caklinom. Na isti način možete glazirati male mrkve, korabe i slično – otkriva Teodora dodajući kako se pak za čvrst šlag koji će dugo zadržati svoj oblik u kremu dok se priprema dodaje želatina.
Nevjerojatno efikasno, a opet dovoljno jednostavno da se ti mali trikovi mogu koristiti za neke posebne večere ili proslave, čak i ako niste profesionalni stilist za hranu. Zatreba li vam pak inspiracije, Teodora savjetuje da istražujete, svaki put kada kuhate, nevjerojatne mogućnosti koje nam namirnice pružaju.