Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJKA MANJA ZA 40 POSTO

Bez mjesta u vrtiću 1917 zagrebačke djece. Dolenec: Nećemo biti zadovoljni dok god ne dođemo do nule

Ivanja Reka: Nakon otvorenja vrtića gradonačelnik Tomašević održao je konferenciju za medije
Davorin Visnjic/PIXSELL
19.06.2024.
u 14:51

Lani smo na inicijalnim upisima imali 3180 neupisane djece, što znači da je ove godine ta brojka manja za 40 posto. No nećemo biti zadovoljni dok god ne dođemo do nule, kazala je Dolenec

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec, u prostorima Gradske uprave na Radićevu trgu, predstavila je inicijalne rezultate upisa u vrtiće u metropoli. 

– Grad Zagreb jučer je otvorio peti vrtić u svom mandatu čime je Dječji vrtić Zrno dobio svoj područni vrtić u Ivanjoj Reki, u koji ćemo sada upisati pet dodatnih skupina djece – započela je Dolenec. 

Podsjetila je i kako nakon današnjeg predstavljanja inicijalnih rezultat predstoji rok za prigovore, a kako će se službeni rezultati objaviti 10. srpnja. 

– Pristiglo nam je 11.499 zahtjeva, što je šest posto manje nego lani. Među zahtjevima su i oni roditelja čija djeca još nemaju uvjete, odnosno do rujna neće napuniti godinu dana, a takvih je 1896. Dakle, govorimo o 9603 valjana zahtjeva

Inicijalni broj, dodala je, upisane djece tako je 7686 mališana, dok je njih 1917 ostalo neupisano. 

VEZANI ČLANCI: 

– Lani smo na inicijalnim upisima imali 3180 neupisane djece, što znači da je ove godine ta brojka manja za 40 posto. No nećemo biti zadovoljni dok god ne dođemo do nule – kazala je Dolenec. 

Dodala je i kako će konačni rezultati upisa biti poznati tek u rujnu, a osvrnula se i na nekoliko trendova upisa u vrtiće. 

– Zahtjeve za gradske vrtiće šalju i roditelji čija djeca već polaze privatne vrtiće i to je tako svake godine, ali ovoga puta taj je broj trostruko veći nego lani. Pretpostavljamo da su motivirani porastom cijena privatnih vrtića, no i takve ćemo zahtjeve bodovati prema zakonskim regulativama, kao i za svu drugu djecu. Broj neupisane djece i dalje je velik, no on će se u narednim mjesecima mijenjati – istaknula je. 

Nakon objave konačnih rezultata, dodaje, u gradskoj upravi očekuju kako će do sredine srpnja u gradske vrtiće upisati još dvjestotinjak djece, a podsjetila je i kako su u tijeku upisi i u privatne te vjerske upise, u koje se lani upisalo oko 1500 mališana. 

VEZANI ČLANCI: 

– Nemamo razloga očekivati da će ove godine ta brojka biti manja, može samo biti veća. Podsjećam da će do kraja godine biti otvoreno još pet dodatnih vrtića u koja će se upisivati djeca koja ostanu bez mjesta do rujna. Raste i broj zahtjeva za jaslicama, a takve slučajeve povezujemo s time da rade oba roditelja i ranije upisuju djecu – istaknula je. 

Velik broj zahtjeva lani je pristigao i od roditelja koji su, do njezinog ukidanja, koristili mjeru roditelj odgojitelj. Bilo ih je 1537, a ova je godine ta brojka smanjena na 677 takvih zahtjeva, što je za više od 50 posto manje

– Trend na koji smo se obavezali je i uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe gradskih vrtića, a pristiglo je 36 posto više zahtjeva nego lani. Jako smo zadovoljni što ćemo ove godine upisati 46 posto više mališana s teškoćama nego lani – kazala je Dolenec. 

Komentara 11

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
16:12 19.06.2024.

Svojom politikom “što manje djece” uskoro će te imati viska mjesta u vrtićima

Avatar R2D2
R2D2
18:20 19.06.2024.

A mi nećemo biti zadovoljni dok vam ne opalimo vritnjak. Još jedanaest mjeseci.....

DA
daali
16:04 19.06.2024.

Aha sada ne spominju iseljavanje, već je manji broj neupisanih uspjeh njih jer su kao našli više mjesta ove godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije