redovna tiskovna konferencija

Tomašević: 'Smanjit ćemo košnju na nekoliko lokacija u gradu kao dio novog pilot-projekta'

Zagreb: Konferencija gradonačelnika Tomislava Tomaševića u rasadniku Markuševec
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/30
31.10.2023.
u 12:13

Sadnja novih stabala krenut će od četvrtka i to na Bundeku, uz avenije, u svim gradskim četvrtima, a zamijenit će se i oštećena stabla u oluji

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa suradnicima, u rasadniku Markuševec obilježava početak akcije ozelenjivanja metropole. Nakon toga održat će i redovnu tjednu konferenciju za novinare. 

PRATITE UŽIVO: 

– Sadit ćemo u svih 17 gradskih četvrti i ono što je radnoj grupi koju sam osobno vodio bio najteži posao, bilo je naći lokacije na kojima ćemo zasaditi tih 8000 stabala. Na tome su radili različiti gradski uredi, tražile su se lokacije koje su imovinsko-pravni čiste, gdje neće biti problema s budućim gradnjama i slično. Sadit ćemo jedno stablo na sto Zagrepčana i tako svake godine – započeo je Tomašević te dodao da će se ove sezone posaditi osam tisuća stabala, a to ne uključuje Medvednicu i park šume jer se tamo odvija posebno pošumljavanje.

Istaknuo je i kako će sadnja krenuti od četvrtka i to na Bundeku, uz avenije, u svim gradskim četvrtima, a zamijenit će se i oštećena stabla u oluji.

– Ova aktivnost koštat će 3,7 milijuna eura i to iz Gradskog proračuna. Ova stabla su najbolji odgovor na klimatske promjene, a osim toga, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja razrađen je plan za provedbu pilot-projekta uvođenja cvjetnih livada. Naime, na nekoliko travnatih lokacija u gradu imat ćemo smanjeni režim košnje i te će livade činiti zeleni koridor za oprašivače, što je u skladu sa smjernicama za zaštitu prirode – kazao je Tomašević te dodao kako će lokacije biti označene posebnim informacijskim pločama kako bi građani bili upoznati s provođenjem projekta. 

VEZANI ČLANCI: 

Komunalne naknade 

– To je ono što građani plaćaju svaki mjesec kroz uplatnicu Holdinga, trenutno je na savjetovanju odluka da se taj iznos za građane neće mijenjati, već ide iz kune u eure. Komunalni doprinos se plaća jednom i to kad se nešto gradi, dakle plaćat će ga investitor, a treba pokriti troškove komunalne infrastrukture koje Grad treba napraviti kod gradnje nove zgrade. Trenutno taj iznos nije dostatan, a o tome su govorili i drugi gradonačelnici, deset godina nije ništa mijenjano, u prvoj zoni ćemo se izjednačiti s cijenama u Splitu i Dubrovniku – poručio je gradonačelnik.

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec skrenula je pak pozornost na dvije odluke koje će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Gradske skupštine koja se očekuje 9. studenog. 

– Radi se o izmjenama statuta dvije gradske ustanove za socijalnu skrb, Malog doma i Novog Jelkovca. Što se tiče ustanove Mali dom, proširuju se usluge, s druge strane mijenja se naziv, a ono što je najbitnije su investicije u dva nova prostora i to je značajan iskorak od osnutka. Otvorit ćemo dvije nove lokacije u Badalićevoj i na Velesajmu. Ulazimo i u investicije za Novi Jelkovec jer se dodaju i nove lokacije, pa će doći do promjene imena, to su tri nove lokacije – poručila je Danijela Dolenec te najavila da se danas raspisuje natječaj za stipendije za studente viših godina. 

VEZANI ČLANCI: 

O stadionu Maksimir

– Vode se razgovori koji su u završnoj fazi, nadam se da ćemo uskoro predstaviti. Paralelno radimo na studiji izvodljivosti koliko će popratnih sadržaja biti dostupno, pripremamo i urbanistički natječaj kako bi se vidjelo rješenje. Dinamo neće biti investitor već korisnik – istaknuo je Tomašević odgovarajući na pitanja novinara. 

Na pitanje novinara zašto ove godine neće biti adventskih događanja na Gornjem Gradu, Tomašević je kazao kako će sve vezano za advent raspravljati ovoga petka na posebnoj tiskovnoj konferenciji. 

O rodno neutralnom formularu

– Formular je široko definiran s ‘roditelj 1′ i roditelj 2’ jer postoje slučajevi u kojima su oba roditelja zaposleni u Gradu pa isključivo zbog toga – istaknula je Danijela Dolenec. 

Komentara 13

DU
Deleted user
12:29 31.10.2023.

Znači, nastavlja se politika više uzimam manje dajem... Veće komunalne naknade, prestpostavljam, investitori neće prebaciti na građane (kupce stanova)? Ma dajte... Ionako si mlade obitelji ne mogu priuštiti stan... Smanjiti košnju trave??? Zar može gore od ovoga što ste do sada kosili??? Sve više ulazite u džepove građana, a komunalna usluga je sve gora... Smetlarnici su puni, smeće se opet ne odvozi... Cijeli kvart smrdi od bio optada, a vi samo dižete poreze i komunalije...

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
12:18 31.10.2023.

Znači još više alergije,komaraca,štakora itd...

DU
Deleted user
12:55 31.10.2023.

sto trabunjaju o tiskanici ...za njih je brak i dva muskarca ili dvije zene...oni su protivnici braka zene i muskarca...njima je svejedno musko ili zensko... .. komunalne ideje su mu rangu partizanskih o sadnji oraha i betoniranju biokova..i ujesen berba sa lopatama u zagvozdu i utovar u kamione...koje su ukrali mrskim neprijateljima...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije