Tomislav Paškvalin

Vaterpolski olimpijski pobjednik poklonio Hrvatskom športskom muzeju važan eksponat: 'U 36 je godina prošla svijet'

Zagreb: Otvorenje izložbe Citius, Altius, Fortius - Communiter, antičke i moderne olimpijske igre
Marko Prpic/PIXSELL
18.07.2024.
u 17:00

Paškvalin je kao vaterpolski reprezentativac Jugoslavije sudjelovao na dvama olimpijskim igrama, u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988., i  osvojio zlatne medalje.

Dvostruki vaterpolski olimpijski pobjednik Tomislav Paškvalin donirao je Hrvatskom športskom muzeju torbu s Olimpijskih igara u Seulu 1988. i odijelo sa svečanosti otvorenja Univerzijade u Zagrebu 1987., priopćeno je u četvrtak iz muzeja. "Darujem torbu kakvu su dobili svi sudionici Igara 1988. iz Jugoslavije. Torba je velika, s kotačićima i čvrstim dnom. U nju stane puno opreme za treninge i utakmice, ali i za dulja putovanja. U 36 je godina prošla svijeta, no još je u 'voznom stanju", kaže proslavljeni vaterpolist i  povjerenik za sport predsjednika Republike Paškvalin.

Uz mali restauratorski zahvat torba će biti u fundusu Hrvatskoga športskog muzeja koji je usmjeren zaštiti, očuvanju i promicanju najvrijednije hrvatske sportske baštine. Paškvalin je nedavno muzeju donirao i odijelo sa svečanosti otvorenja Univerzijade u Zagrebu, nošeno samo jednom, 8. srpnja 1987. godine.

"Iako sportaši dolaze pobijediti, čast je svakome sudjelovati i biti dijelom nacionalne vrste. Svatko ne može biti olimpijski pobjednik, ali olimpijski junak je svatko tko je dao sve od sebe za što bolji uspjeh, jer olimpijske igre su možda i najuzvišenija smotra jedinstva ljudskog roda", poručio je  Paškvalin, ponosan što je olimpizam dio njegova života.

VEZANI ČLANCI:

U to, ističe se u priopćenju,  ulaze i  uspomene koje olimpijci nose kao neotuđivi dio sebe, ali i artefakti koje su spremni podijeliti. Paškvalin je kao vaterpolski reprezentativac Jugoslavije sudjelovao na dvama olimpijskim igrama, u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988., i  osvojio zlatne medalje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije