od 30.11. do 3.12.

Vege tjedan u Etnografskom muzeju uz razne radionice

Maja Brekalo, autorica kuharica Moja sretna hrana i Moji sretni kolači
Marko Lukunic/PIXSELL
30.11.2022.
u 12:15

Degustacijska prezentacija Maje Brekalo, predavanje posvećeno već zaboravljenim namirnicama i sve o fermenaticiji

Kako s malo namirnica pripremiti jednostavan, zdrav i ukusan obrok na današnjoj degustacijskoj prezentaciji u Etnografskom muzeju pokazat će vam Maja Brekalo, autorica food bloga Delicious and Healthy by Maya te autorica Moje sretne hrane, najprodavanije kuharice u hrvatskim knjižarama 2021. godine.

Zvijezde predjela, glavnog jela i deserta bit će mahunarke uz dodatak povrća i žitarica koje će nam dati pregršt nutrijenata i puno energije, a istovremeno usrećiti naše okusne pupoljke. Sudjelovanje u radionici koja počinje u 17 sati, osigurat ćete si kupljenom ulaznicom za muzej koja stoji 30 kuna. Prijave su obavezne, a možete se prijaviti putem mail adrese: edukacija@emz.hr. 

Predavanje posvećeno već zaboravljenim namirnicama i jelima za kojima se posezalo u najcrnjim vremenima sutra će pak, također u prostoru muzeja od 17 sati, održati dr.sc. Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ondje ćete saznati čime možete nadomjestiti pšenicu, koji dijelovi rogoza služe za jelo i je li moguće skuhati juhu od kamena, a doznat ćete i nešto više o alternativnim krušaricama i izvorima hrane te načinima pripreme i konzumacije u razdobljima gladi i nestašice. Ulaz na predavanje je besplatan. 

Fermentacija je prirodni proces transformacije hrane uz pomoć bakterija, kvasca, gljivica i/ili enzima koje one proizvode. Ovim procesom proizvedeni su pivo, vino, kruh, soja sos, ocat, kiselo zelje i mnoge druge namirnice, a pretpostavlja se da je oko trećine hrane koju ljudi jedu proizvedena upravo procesom fermentacije. Na radionici "Fermentacija sa Sanjom Bilas" koja će se održati u subotu od 12 sati u prostoru Kuhaone na Opatovini 13, gdje ćete saznati sve o fermentaciji hrane te naučiti osnove tog postupka, a pripremljene staklenke povrća i dodataka ponijet ćete doma. Voditeljica radionice je Sanja Bilas, vlasnica brenda Fakat fino, čija je misija jesti brzo i zdravo svaki dan.

Cijena ulaznice iznosi 100 kuna po polazniku, mjesto se rezervira uplatom, a prijave su obavezne na mail adresu: edukacija@emz.hr. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije