Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrući vikend

Velika opasnost od toplinskog vala, Meteoalarm izdao crveno upozorenje za Zagreb

Zagreb
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
13.06.2015.
u 10:16

Meteoalarm je za danas izdao žuta upozorenja za regije Zagreba, Osijeka i Karlovca, a za nedjelju crveno upozorenje za Zagreb, narančasto za Karlovac i Osijek te žuto za Gospić i Rijeku

Prvi udari vrućine počeli su već u samu zoru. Zagrepčani se za vikend bude na 20 Celzijevih stupnjeva, a sutra će u nekim dijelovima grada temperature dosezati i do 35 stupnjeva. Najvruće će biti oko 14 sati, kada oni osjetljivi ne bi smjeli ni izlaziti. A meteorolozi su zbog iznimno visokih temperatura za lipanj izdali i upozorenje na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala.

Izbjegavajte pržena jela

Toplinski udar najviše će utjecati na kardiovaskularne bolesnike, koji se moraju dobro pripremiti na vrućine opasne za njihovo zdravlje.

– Samo pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu – kažu iz Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. A. Štampar. Vruća, suha koža, delirij, odnosno izgovaranje nerazumnih rečenica, nemir, grčevi... razlog su da se pozove Hitna pomoć, kažu u Gradskom uredu za zdravstvo. Kako bi se spriječila najgora stanja, nužno je i dnevno uzimanje do dvije litre tekućine. Nutricionisti, pak, preporučuju da se izbjegavaju pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela.

– Najbolje je jesti lešo meso ili ribu te po mogućnosti juhu uz obrok, koja također hidrira tijelo. U četiri-pet manjih obroka dnevno poželjno je uvrstiti i sezonsko voće ili povrće, a dobri su i izotonički napici puni elektrolita – kaže Mirela Marić, nutricionistica Poliklinike Aviva. U hlad bi trebalo skloniti i kućne ljubimce i nadolijevati im vode nekoliko puta na dan, a hraniti ih ili rano ujutro ili kasno navečer.

– Nikako ih se ne bi smjelo držati u kućici, pogotovo ako su okruženi betonom. Zbog vrućine dolazi do oštećenja mozga. Zbog toga pas može promijeniti ponašanje, pa i ugristi vlasnika – kaže veterinarka Ingeborg Bata. I gradonačelnik Milan Bandić dao je savjet.

– Oni koji su osjetljivi, tlakaši, pretili, u poznim godinama, neka obveze, kao što je odlazak na plac, odrade ujutro od 7 do 9 sati, a od 10 neka uživaju u svojim domovima sve do 18 sati i poslije se opet razmile po gradu u potrazi za sadržajem – kazao je Bandić.

Neće gasiti busove

Za velike vrućine pripremili su se i u ZET-u, pa će paziti da u autobusima i tramvajima ne bude razlika veća od preporučenih 7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu, a na početnim stanicama autobuse neće gasiti kako bi klime radile cijelo vrijeme. Zagrepčani mogu osvježenje potražiti i na Medvednici, gdje temperatura pada za pola stupnja svakih sto metara.

– Posjetitelji se mogu rashladiti i u podzemnim turističkim atrakcijama – rudniku Zrinski i špilji Veternici, gdje je uvijek oko 12 stupnjeva – kazala je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić Limari. Radno vrijeme špilje je od 10 do 16 oba dana, ulaz je 30 kuna, a rudnik je otvoren sutra od 11 do 17 i u njega se može ući za 23 kune.

>> Stižu paklene vrućine: Evo kako se zaštititi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije