Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odabran izvođač radova

Velike novosti: Megaprojekt koji će transformirati promet u Novom Zagrebu trebao bi početi već ovoga ljeta

Foto: Dario Topić/Večernji list
1/61
28.05.2024.
u 07:00

Nova prometnica na dijelovima će biti široka i 40 metara, a imat će po tri prometna traka u svakom smjeru, zeleni pojas za tramvajsku prugu s dva kolosijeka u sredini te pješačke i biciklističke staze na obodima. U zoni stambenih zgrada i kuća postavit će se bukobran. Donosimo detalje

Istočni dio Novog Zagreba od ljeta bi trebao postati veliko gradilište. Bageri, kamioni i druga mehanizacija stižu u Zapruđe, odakle će započeti dugo (čitaj: desetljećima) najavljivana rekonstrukcija Sarajevske ceste koja će postati avenija, a ujedno i novi južni ulaz u metropolu. Odabran je, naime, izvođač radova za projekt rekonstrukcije prometnice u dužini od oko dva kilometra. Posao je dobila tvrtka GIP Pionir, inače jedna od tvrtki koju je već Grad Zagreb angažirao i to na projektu gradnje žičare.

Izvođač s kojim je ugovor potpisan prošloga četvrtka, kako stoji na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave, imat će 12 mjeseci od uvođenja u posao da rekonstruira prometnicu od Avenije Dubrovnik, odnosno rotora u Zapruđu do Ranžirnog kolodvora. Za taj posao GIP Pionir ponudio je najpovoljniju ponudu u iznosu od 12,45 milijuna eura bez PDV-a, dok je procjena natječaja bila 14 milijuna.

GALERIJA Ovo je trasa na kojoj će se raditi rekonstrukcija

1/61

Proširenje tramvajske pruge

Za taj će se novac na dva kilometra dugom potezu radovi odvijati u više etapa, a početi bi mogli već u srpnju i to na na dijelu od Avenije Dubrovnik do Ukrajinske ulice, odnosno Vojarne Croatia. Na tom potezu većina infrastrukture već je izgrađena te će biti potrebni manji zahvati. "Pravi" posao počinje na trasi od Ukrajinske prema Vatikanskoj. Ondje će se prvo graditi novi istočni kolnik. Najteži zahvat ipak je južno od Vatikanske prema Kamenarki i Ranžirnom kolodvoru gdje je sada cesta s po jednim trakom u svakom smjeru.

Sarajevska
Foto: Grad Zagreb

Nova prometnica na dijelovima će biti široka i 40 metara, a imat će po tri prometna traka u svakom smjeru, zeleni pojas za tramvajsku prugu s dva kolosijeka u sredini te pješačke i biciklističke staze na obodima. U zoni stambenih zgrada i kuća postavit će se bukobran. Odviju li se svi radovi u roku, novom Sarajevskom avenijom voziti bismo se mogli već sljedećeg ljeta.

U rujnu bi, prema najavama iz Grada o kojima smo ranije pisali, trebala početi gradnja tramvajske pruge na istom potezu, a što je predmet drugog natječaja koji je i dalje u tijeku. Na spomenutim tramvajskim tračnicama od 2026. bi trebala voziti produžena linija 8 koja trenutačno povezuje Mihaljevac i Zapruđe preko Autobusnog kolodvora. Izgradit će se dodatna četiri stajališta na jugu te okretište kod Ranžirnog, ali i skretnica na Vatikansku zbog potencijalnog širenja tramvajske trase u budućnosti.

Foto: Dario Topić/Večernji list

Foto: Dario Topić/Večernji list

Projekt „Novi južni ulaz u Zagreb“  zajednički je pothvat Grada Zagreba i Hrvatskih autocesta (HAC). I dok je Grad pred početkom radova koji bi u cijelosti (pruga + cesta) u idealnom scenariju mogli završiti na proljeće 2026., Hrvatske autoceste još prikupljaju ponude za svoj dio posla.

Nadvožnjak preko Ranžirnog

Prema planu, HAC-ov zadatak je rekonstruiranu Sarajevsku nadvožnjakom iznad Ranžirnog kolodvora spojiti s postojećim čvorom Jakuševec koji spaja Zagrebačku obilaznicu (A3) i autocestu prema Sisku (A11).  Natječaj za gradnju nekoliko stotina metara dugog nadvožnjaka raspisan je još zimus, a iz HAC-a su nam pojasnili kako je rok za dostavu ponuda više puta produljen zbog velikog interesa. Aktualni rok je 12. lipnja.

Ne bude li još produžetaka rokova i prođe li sve bez žalbi, dakle u idealnom scenariju, HAC bi svoj dio mogao početi realizirati ove godine, no zbog složenosti same izgradnje procjenjuje se da će za zahvat biti potrebne otprilike dvije i pol godine.  Jednom kada se projekt u cijelosti dovrši, Zagreb će konačno, nakon što je više od 40 godina taj plan bio spominjan, dobiti prikladan južni ulaz u grad.

POVEZANI VIDEO Most Cetina pušten u promet: Među prvima su se provozali bajkeri 'Omiške stine'

Komentara 22

MA
majeltomoguce
08:32 28.05.2024.

Ma super, ali opet mi nije jasno nešto. Tramvaj OK, tu nema spora ali gradnja tog vijadukta preko ranžirnog je veliki i skup projekt - a oko 500 metara dalje već postoji vijadukt koji vodi prema ulici SR Njemačke kojaa već ima 3 trake i nije baš tako prometna jako - a i ona se grana blok dalje na Aveniju V. Holjevca ... dakle želim reći da već to postoji tamo i čemu taj vijadukt i ceste 500 m dalje??? Istu stvar rade kod Lisinskoga gdje ruše ciglanu staru i rade veliku zgradu koja će biti knjižnica i kongresno/koncertni objek - a svi takvi objekti postoje isto u krugu od 500m (KD Lisinski i 300m dalje NSK). Veliki projekti ali koji samo dupliciraju obližnje objekte!

KO
Korisnik99
07:53 28.05.2024.

Možete pitati kada će završiti sanacija odlagališta Jakuševec ako nije problem. Vidimo da ide sa prometnicom pa da i Jakuševec se zatvori i građani Novog Zagreba napokon prodišu punim plućima.

Avatar Barba
Barba
10:56 28.05.2024.

Dvije godine ne vozi tramvaj preko Jadranskog mosta! Dajte tu malo revolucije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije