Za poseban gastro doživljaj isplati se čekati u redu, jer su ove godine za najprimamljivije mirise i okuse zaslužni vrsni hrvatski chefovi: Marin Medak, Mario Mandarić i Stjepan Gojšić te najpoznatiji chef's trio – Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić. Bogatu ponudu hrane pronaći ćete na čak 9 adventskih kućica, a izdvojili smo neke favorite koje ne smijete propustiti.
1. Ches’s trio by Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin I Melkior Bašić
Najpoznatiji trio koji je osvojio televizijske ekrane, inspirirao se blagdanskim okusima i mirisima. Od najfinijih mesnih delicija do slatkih okusa, dočekat će vas s osmijehom, a u realizaciji jela im pomažu kandidati najgledanije gastro emisije. Tako na kućici Chef's trio možete probati jela Melikora Bašića, Faširanac s coleslow salatom i mliječnim pecivom koji se topi u ustima, te slatku deliciju Ima se, nema se, slatki pohani kruh s linoladom u umaku od šumskog voća, posutim šećerom u prahu. Stjepan Vukadin priprema bogatog izgleda Strgalo se june, trganu junetinu sa salatom i čipsom u pecivu, te bezmesno jelo Skoro pa vege bundevu, njoke s raguom od gljiva. Damir Tomljenović pronašao je izuzetnu kombinaciju okusa u jelima poput Zdimio buncek s kiselim kupusom i senfom, te Jagnje, ne dagnje, janjeća kobasicu u tijestu s pestom od luka. Ovaj spoj se pokazao i više nego odličnim, a tko bi odolio dobrom mesu i finom tijestu u osvježavajućem umaku.
2. Porchetteria by Mario Mandarić
Mario Mandarić, međunarodno priznati chef koji niže samo uspjehe, uvršten u listu Forbers 30 under 30, ove je godine dobio preporuku za Michelin vodič, a prepoznat je po pripremi vrhunskih mesnih specijaliteta. Na njegovoj kućici vas očekuju jela poput Pulled pork burger, od sporopečene svinjske plećke s coleslaw salatom, bbq umakom i brioche pecivom koje se topi u ustima. Pork poke bowl s krumpirima zdjela je puna finih okusa koja će vas dobro zasititi ili pak Porchetta sandwich od rolane svinjske potrbušine s orasima, karameliziranom jabukom, honey dijona i slatkim grožđicama. Mario nudi i teleću hrenovku sa sušenim lukom, topljenim chedar sirom te salatom, pod nazivom Tele, a ne svinja. Fascinantni i genijalni okusi te mirisi Božića sljubljuju se u svim ovim jelima zbog kojih ćete se ponovno vraćati.
3. RougeMarin by Marin Medak
Među ugostiteljima na adventu ističe se Rougemarin kućica, chefa Marina Medaka. S ovogodišnjom temom „Bečka škola“, na Rougemarin kućici možete probati specijalitete poput kranjske kobasice s topljenim sirom, debrecinke s ukiseljenim povrćem, Bečke hrenovke s krumpir salatom i šećer na kraju carski drobljenac, poznatiji kao Kezeršmarn, tradicionalni austrijski recept kojeg smo i mi rado jeli kao djeca. Tu su i ostale slatke delicije poput vruće čokolade sa sljezovim kolačićima ili perecima, nikog neće ostaviti ravnodušnim.
4. Kobasito by Stjepan Gojšić
Prepoznata ekipa na kućici Michelin zvijezde, Stjepana Gojšića, nudi čak 7 raznih vrsta kobasica i hrenovki, a tu su i hrskavi krumpirići i kolutići od luka. Ističu street food varijantu graha s kobasicama, koja se sastoji od debrecinke u pecivu sa zapečenim grahom, slatkim umakom i salaticom, a ovu bombastičnu kombinaciju upotpunili su s hrskavim prženim batatom. Osim toga možete probati razne kobasice s umacima od Guinness-a, senfa i meda u kombinacijama s chedar sirom, marmeladom od luka, salatama i zimskim klasikom – kiseli dinstani kupus ili zelje. Varijacija je mnogo, a na vama je da izaberete onu koja vam najviše odgovara.
5. Alpska kućica
Kako se u Alpama jede prava zimska hrana za okrijepu, tako ćete i na Baš Naš Alpskoj kućici kušati razne varijacije i street food kombinacije kobasica i hrenovki od raznih vrsta mesa. Jelo Ko konj, zapravo je konjska kobasica sa zapečenim grahom, kukuruzom, salatom i toplim brioche pecivom. Na ovoj kučici možete probati i Vege – san, vegetarijansku opciju kobasice s humusom, ketchupom od cikle, salaticom i pecivom. Osim slanih delicija, očekuju vas i slatke germknedle s punjenjem od šljive i čokolade te raznim umacima i posipima.
6. La fiesta
Zabave ovdje nikada ne nedostaje, a uz glazbene hitove i mnogo plesa, ne nedostaje i dobre hrane koja će vas dodatno zagrijati. Tako se na ovoj kućici možete okrijepiti mesnim jelima popout La chica debrecen, uz koju idu čak dvije vrhunske debrecinke, prženi luk, kiseli krastavci i umak. Zatim, La gorda honey, dimljena kobasica s karameliziranim lukom i bbq honey umakom. Tu su još La picante slavonica, Happy hot dog, La chica wild i La fiesta kids hot dog, za one koji preferiraju light verzije bez puno umaka i pikantnih začina.
7. Čarobna fritula
Na maloj kućicu ispod glazbene pozornice hranu pripremaju prema tradicionalnoj recepturi pod budnim okom chefova iz restorana s Michelin Bib Gourmet oznakom. Tradicionalna slastica se prilagodila nekim novim trendovima, tako u ponudi imaju fritule i germknedle s raznim punjenjima, umacima i posipima. Uvijek su spremne tople, a možete probati Jaffa fritule s čokoladom i narančom, zatim čokoladne s linoladom, tamnom čokoladom i oreom ili kit kat posipom. Ostali umaci koje sami birate su od karamele, jagoda, bourbon vanilije i Baileysa.
8. Winter house
Adventska kućica Winter house, nudi razne verzije burgera, sendviča, tortilla te brze zalogaje poput nachosa sa sirom, mozzarela sticks, chicken nuggets i krumpirići. Od velike ponude jela ističu se burgeri u raznim kombinacijama poput chicken, classic i italian burgera od junećeg mesa te rustic s ukusnim tamnim rustikalnim pecivom, salatom, rajčicom, rikulom i sirom. Za sve ljubitelje sendviča, možete pronaći i probati zagrebački i pulled pork sandwich. Zaista ima za svakog ponešto, a sigurno smo da nećete ostati gladni.
9. Mangosta
Ako postoji adventski bucket list vjerujemo da je na vrhu Mangosta s popularnim vrućim koktelima, ali uz to na ovoj kućici se možete i dobro najesti. Barba slaw, New york style i češnjovka classic varijacije su tradicionalnih kobasica od slavonske, češnjovke, debrecinke i telećeg mesa. Uz kvalitetne sastojke, umake i dodatke, rečenica koju najčešće čujemo ovih dana je – „Moram po još jednu“!
10. Piće na Baš Naš adventu
Osim dobrih zalogaja, na Baš Naš adventu se možete ugrijati uz crno i bijelo kuhano vino Šoškić. Marin Medak je u svoju ponudu uvrstio vruće likere od jabuke i cimeta te lovački čaj koji je zapravo više od samog čaja. Ovo toplo piće u osnovi je rum i crni čaj obogaćen začinima i aromama citrusa, cimeta i klinčića. Marin Medak je svoj lovački čaj oplemenio s malo crnog vina i tajnim začinima kako bi aroma bila opojnija. Ako niste ljubitelji vina i likera, možete probati vrući Beefeater kuhani džin zanimljiva imena Brbljava punica i Buddy the Elf s paragonom, jabukom i limunom. Ljubitelji Jameson viskija mogu probati vruće koktele poput Whiskey sour i Figa u džepu s medom, likerom od naranče, džemom od meda te limunom. Najveći hit su fotogenični, šareni i topli kokteli Mangosta bara sa suhim ledom kojeg ćete sigurno zabilježiti sa svojim fotoaparatima.
Zar još niste krenuli? Vjerujemo kako vam razloga za posjet Baš Naš adventu više ne treba. Barem tijekom adventa naprosto morate zaboraviti na svoju dijetu i uputiti se prema omiljenom gornjogradskom platou. Osim dobre hrane, očekuju vas u petak, 09. prosinca ritmovi salse i hitovi Cubisma. Za dobar provod svakodnevno su zaslužni brojni DJ nastupi – na sam Badnjak RNB Confusion Santa's Club, dok će za odličnu atmosferu tijekom cijelog prosinca bit zaduženi izvođači i koncerti grupe Vatra, Psihomodo Pop, zatim Vesna Pisarović i Zgroove band na dočeku Nove godine. Sve do 07. siječnja, plato Gradec zasigurno će biti rado posjećena zagrebačka lokacija i glavno odredište svih onih željnih dobrog druženja, puno smijeha, zarazne pjesme i plesa. Cjelokupni program možete pratiti na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.